Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Handbok för tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-10-16 kl. 15:01
Svårt att förstå de nya föreskrifterna om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor (MSBFS 2013:3)? Vad gäller nu? Nu har handboken som ska stödja dig i ditt arbete blivit klar. Du kan även se ett webbsänt seminarium om förskrifterna som började gälla 1 oktober 2013.

Handbok om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor

Se dokumentaion och webbsändning från seminariet om de nya föreskrifterna

Läs mer om tillstånd

Nya tillstånd enligt MSBFS 2013:3

Nedan redovisas sådana verksamheter som blir tillståndspliktiga när MSBFS 2013:3 den 1 oktober ersätter SÄIFS 1995:3 och som tidigare varit undantagna tillståndsplikt. Observera att dessa verksamheter har ett år på sig för att söka tillstånd (dvs. senast 1 oktober 2014).

  • Ny definition av publika verksamheter innebär att fler verksamheter, t.ex. vissa butiker, kommer att behöva söka tillstånd om de överskrider tillståndgränserna.
  • Hantering under begränsad tid omfattas av tillståndsplikt enligt MSBFS 2013:3 om de överskrider tillståndsgränserna. Enligt de äldre föreskrifterna kunde dessa verksamheter anmäla hanteringen till räddningstjänsten i stället för att söka tillstånd. Exempel på sådana verksamheter är byggarbetsplatser, reparationsarbeten och tillfälliga publika verksamheter.
  • Verksamheter där brandfarlig gas bildas som biprodukt, används i den egna verksamheten och har ett övertryck av högst 1 bar blir tillståndspliktiga enligt MSBFS 2013:3. Dessa verksamheter, i huvudsak kommunala reningsverk och deponier, undantas från tillståndsplikt i SÄIFS 1995:3.
  • I MSBFS 2013:3 har nya gränser tillkommit för aerosoler. Gränserna är desamma som för brandfarliga vätskor med flampunkt högst 60 °C. Hantering av enbart aerosoler är helt undantagen tillstånd enligt de äldre föreskrifterna. För dessa kommer alltså tillståndsgränserna att gälla i stället.
  • Särskilda undantag finns i SÄIFS 1995:3 för förvaring av brandfarliga vätskor i mark. Sådan förvaring ska i MSBFS 2013:3 betraktas som hantering utomhus. Det är endast i undantagsfall som detta har betydelse i praktiken.
Kontakt:
No such user