Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förslag till nya föreskrifter om hantering av explosiva varor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-04-27 kl. 09:30
Välkommen att lämna synpunkter på förslag till nya föreskrifter om hantering av explosiva varor senast den 30 juli 2018.

För att minska fyrverkeriolyckor föreslår MSB att införa tillståndsplikt för allmänheten att hantera raketer med styrpinne. Det görs genom att revidera författningen MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor.

I samband med införandet av denna tillståndsplikt har en översyn av hela författningen MSBFS 2016:3 genomförts. Förutom ett fåtal redaktionella rättelser eller förtydligande och uppdatering av referenser till andra regelverk, föreslås följande ändringar.

  • Regler om förvaring av explosiva varor i bostad revideras så att fler pyrotekniska artiklar får förvaras i bostaden utan att risk ökar. Denna revidering gynnar framför allt små företag.
  • Det införs en möjlighet för tillsynsmyndigheten att lämna undantag från kraven på skyltning av tillverkningsområde. Denna revidering är viktig för att förebygga brott.
  • Det införs en möjlighet för MSB att besluta om undantag från utbildningskravet på vissa framtida pyrotekniska artiklar i kategori P1, om MSB bedömer att dessa pyrotekniska artiklar oproportionellt omfattas av utbildningskravet.

De föreslagna föreskrifterna planeras träda i kraft 1 juni 2019.  

Förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor

Förslag till föreskrifter med ändringar från tidigare föreskrifter markerade

Konsekvensutredning

Följebrev (missiv) med sändlista

Svara på remissen

Vi välkomnar synpunkter på de föreslagna föreskrifterna och konsekvensutredningen senast den 30 juli 2018. Vänligen ange diarienumret 2017-3183 i ert svar. Observera att vem som helst kan svara på remissen.

Svar skickas till registrator@msb.se eller med brev till:

MSB
651 81 Karlstad

Kontaktpersoner

Shulin Nie (expert, explosiva varor)
010-240 4211
Shulin.Nie@msb.se


Erik Lövrup Nordentjell (myndighetsjurist)
010-240 5171
Erik.LovrupNordentjell@msb.se

  

Kontakt:

Beställ tryckta författningar

Beställ författningar

Beställ tryckta författningar (MSBFS och SRVFS) hos Norstedts Juridik AB.

Telefon: 08-598 191 90
epost: kundservice@nj.se


 
Prenumerera på Lag och rätt
 
 

www.lagrummet.se