Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Symbol för förbud att tanka med adapter.

Explosioner vid tankstationer för fordonsgas

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-02-26 kl. 13:00
Två explosioner har skett på tankstationer för fordonsgas inom loppet av ett par veckor, en i Göteborg och en i Stockholm. Orsaken har vid båda tillfällena varit att man använt en otillåten adapter.
I den ena var en gasolflaska inblandad, i den andra en motorgasdriven (dvs. gasoldriven) bil. Vid båda tillfällena skedde en tryckkärlsprängning då behållarna belastats med högre tryck än vad de är konstruerade för. Normalt uppgår trycket i en gasolflaska/motorgastank till cirka 10 bar, en fordonsgasdriven bil tankas upp till 230 bar. Tankstationer för fordonsgas (metan) respektive motorgas (gasol) har olika munstycken, och det ska alltså inte gå att tanka ”fel” bränsle. I båda fallen har man använt sig av en adapter, en mellankoppling. Detta är olagligt då man utsätter sig själv och andra för livsfara.
 
MSB anser att säkerheten på tankstationer för fordonsgas är hög. På tankstationerna finns redan i dag en skylt med varningstext på flera olika språk som talar om att man inte får tanka motorgas. Svenska Gasföreningen har med stöd av MSB tagit fram en ny skylt som är mer tydlig om faran. Denna har delats ut till de företag som driver tankstationer för fordonsgas.
 

 

Bil som exploderat efter att ha blivit felaktigt tankad.

Kontakt:
No such user