Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Översvämningar är vanliga i Mocambique. Flygfotot togs i slutet av januari i år och visar hur Limpopo-floden norr om Maputo svämmat över. Foto: INGC

Treårigt MSB-projekt övergick i akutinsats i Mocambique

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-03-07 kl. 09:08
MSB genomför med stöd från Sida en treårig satsning på att hjälpa Mocambique i södra Afrika att bli bättre på att hantera naturkatastrofer. I januari 2013 ändrades plötsligt MSB-teamets långsiktiga projekt till en akutinsats när Mocambique drabbades av de värsta översvämningarna sedan år 2000.
Limpopofloden norr om huvudstaden Maputo svämmade över och dränkte bland annat staden Chokwe i Gaza-provinsen. Det nationella institutet för katastrofhantering, INGC, rapporterade i slutet av februari att 41 människor omkommit i Gaza och att cirka 170 000 fanns i läger och andra tillfälliga boenden.
 
I hela Mocambique beräknas drygt hundra personer ha omkommit som en följd av översvämningarna 2013. En kvarts miljon människor har påverkats. Skadorna på bostäder, skolor och infrastruktur är mycket stora.

Detta var den svåraste översvämningen sedan år 2000, då cirka 700 omkom.

Hela teamet deltog i akutinsatsen

För MSB:s team på fem personer i Mocambique blev de scenarior som ingår i projektets utbildning, och som ligger till grund för övningar, plötsligt verklighet.
– När Chokwe översvämmats och provinshuvudstaden Xai Xai hotades fick vi en förfrågan från INGC om stöd med en mobil ledningscentral med placering i Xai Xai samt stöd med kommunikationsradioutrustning och vår sambandsexpert Tore Gardelin, berättar Lars Johansson i MSB-styrkan.

Beslut togs 24 januari att samtliga som ingår i MSB:s projektteam skulle delta i insatsen i Xai Xai. Ledningscentralen etablerades 26 januari och bestod av två större tält, ett för koordineringsmöten (plats för cirka 50 personer) och ett kontorstält med cirka 20 arbetsplatser och en kommunikationsplats. Centralen utnyttjades mycket flitigt fram tills det akuta läget lugnade ner sig och ”campen” avvecklades 6 februari.
 
– Vårt stöd för att säkra sambandet i det översvämmade området inom en radie på cirka sex mil var också mycket uppskattat. Mobiltelefonsystemen blev delvis utslagna och då kom MSB:s radioapparater som används i projektutbildningen väl till pass. När vi fick igång VHF radiotäckning fungerade sambandet utmärkt, säger Lars Johansson.

MSB stöttade även med en leverans från Sverige av 50 VHF-apparater med tillbehör, som en extra beredskap för att skicka till nordligare delar av Mocambique, där översvämningsläget längs flera större floder också börjat bli kritiskt. MSB-teamet var en period beredd att bege sig norrut för motsvarande insatser som utförts i Gaza-provinsen.
 
När detta skrivs i slutet av februari 2013 är faran inte helt över, regnperioden pågår normalt en bit in i mars. Men lågtrycken och cyklonerna som i februari var påtagliga hot drog nordost ut. Det tycks inte bli några akutinsatser i norra Mocambique för MSB-styrkan, som i stället förbereder sig för att återgå till det treåriga projektet.

– Både vi i MSB-teamet och INGC kommer att kunna dra värdefulla erfarenheter från årets översvämning, exempelvis vad man bör tänka på när man bygger tillfälliga läger för evakuerade. Vi besökte ett läger med cirka 80 000 människor och fick där mycket input som vi kan ta vara på och kanske utveckla. Det handlar om frågor som säkerhet för kvinnor och barn i samband med översvämningssituationer, hygienfrågor, logistik, planering och annat, säger Lars Johansson.

Text: Stig Dahlén
 
Kontakt:
No such user