Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sverige skickar vattenrening till Pakistan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-08-10 kl. 18:47
Sverige skickar tre vattenreningsverk till det svårt översvämningsdrabbade Pakistan. Reningsverken har tillsammans kapacitet att försörja 18 000 personer med rent vatten. Åtta personer, vatten- och servicetekniker, sjuksköterska och insatsledare, följer med sändningen.
Beskedet om att Pakistan accepterat det svenska hjälperbjudandet kom under tisdagseftermiddagen. Några timmar senare blev det också klart med visum för de åtta i styrkan.

– Det innebär att vi nu kan beställa flygtransport av utrustningen till Pakistan, säger Thomas Eneström, biträdande insatschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Reningsverken står packade och klara i MSBs förråd i Kristinehamn och troligen går flygtransporten under torsdagen eller fredagen. Med i lasten finns då även vattenreningsvätska för direktrening av dricksvatten.

– Vi räknar med att det finns ytterligare lastkapacitet i planet och kommer att erbjuda andra EU-länder plats att skicka med hjälputrustning.

Det kan också bli aktuellt med mer hjälp till Pakistan. MSB har fått förfrågan om att bidra med logistiker och en så kallad Humanitarian Affairs Officer.
Kontakt:
Gunno Ivansson Gunno.Ivansson@msb.se