Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sverige har utbildat två specialstyrkor i Pakistan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-12-05 kl. 11:05 | Uppdaterad:2009-12-05 kl. 11:06
Ett av MSB:s största internationella projekt hittills har höjt Pakistans egen förmåga att rädda liv vid naturkatastrofer och andra situationer med raserade byggnader. Två räddningsstyrkor om vardera 88 personer och 16 sök- och räddningshundar har utbildats.
Projektet startade i juni 2007 och avslutas vid årsskiftet. Det rör sig om kapacitetsuppbyggnad av sök- och räddningsförmåga (Urban Search and Rescue, USAR).
 
MSB har med pengar från Sida, 17 miljoner kronor, och ungefär lika mycket från brittiska DFID (Department for International Development) stöttat den pakistanska staten i uppbyggnaden av en nationell förmåga.
 
De två räddningsstyrkorna har utbildats i huvudstaden Islamabad och i mångmiljonstaden Karachi i södra Pakistan.
 
Det blev en hektisk höst med spurt av utbildning inför projektets avslutning. Kurser har genomförts i bland annat ledning, IT/kommunikation och räddning från hög höjd. I november genomfördes slutövningar.
 
Sök- och räddningsstyrkan från Karachi tog sig till Islamabad för att samöva med styrkan där och vice versa.
De pakistanska räddningsstyrkorna har utbildats av MSB-utsända instruktörer, huvuddelen från Sverige men även från Storbritannien, Island och Norge. På plats i Pakistan under hela projekttiden har MSB haft en insatschef från Sverige och en utbildningskoordinator från Island.
 
Som en del av projektet har övningsfält för styrkorna byggts i Islamabad och Karachi i syfte att kunna genomföra utbildning och möjliggöra fortsatt övning.

Styrkorna används redan

De utbildade USAR-styrkona har redan skickats ut på skarpa uppdrag. Karachi-teamet deltog i somras i räddningsarbetet efter två byggnadskollapser av flervåningshus .
 
Delar av Islamabad-styrkan sattes i slutet av oktober in i staden Peshawar efter ett självmordsattentat som krävde närmare hundra dödsoffer. Attentatet orsakade ett antal byggnadskollapser.
Styrkornas insatser under dessa händelser har väckt mycket positiv uppmärksamhet och visat på en nationell förmåga som Pakistan tidigare saknat.
 
Text: Daniel Hjärne

Fakta

Pakistan drabbades mycket svårt av en stor jordbävning i oktober 2005 i Kashmirområdet. Konsekvenserna av katastrofen var omfattande; mer än 75 000 dödsoffer och över 3,5 miljoner hemlösa människor. Internationell hjälp anlände från många håll, bland annat från dåvarande Räddningsverket.
 
USAR-projektet i Pakistan är ett multinationellt samarbetsprojekt mellan den pakistanska staten, Sverige med MSB som koordinerande myndighet samt Storbritannien och Schweiz.
 
Projektet finansieras av Sida och brittiska DFID (Department for International Development) med vardera cirka 17 miljoner kronor. Schweiz har bidragit med utbildning av sök- och räddningshundar samt hundförare till styrkorna.
MSB:s samarbetspartner i Pakistan har varit NDMA, National Disaster Management Authority. Projektet startade i juni 2007 och avslutas i december 2009. Totalt har ett 40-tal instruktörer från MSB har varit delaktiga i projektet. Majoriteten av instruktörerna arbetar till vardags inom räddningstjänst eller akutsjukvård.
 
Övning rappellering.
 
Rappellering handlar bland annat om att rädda personer vertikalt med hjälp av rep och specialbår. Detta har MSB lärt ut till de pakistanska styrkorna, så kallade USAR-team (Urban Search and Rescue).
Foto: Karl-Axel Dahlberg
 
Övning sökning i rasmassor
 
Räddningspersonalen måste ha förmåga att borra sig genom betong för att hjälpa personer som blivit instängda under rasmassor.
Foto: Sema Panboon
Kontakt:
Daniel Hjärne Daniel.Hjarne@msb.se