Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Svenska hjälpen framme i Pakistan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-08-15 kl. 16:52
Planet med den svenska vattenreningsutrustningen landade i Multan i Pakistan på söndagen vid lunchtid lokal tid. Av olika orsaker fördröjdes lossningen av lasten, men under måndagen räknar teamet med att kunna köra ut utrustningen till ett av de värst drabbade områdena.

Ett skäl till fördröjningen var att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon samtidigt besökte området. Sent på eftermiddagen kom dock lossningen igång.

- I morgon ska vi försöka åka ut till ett av de värst drabbade områdena Muzaffargarh och se var vi kan placera utrustning för att den ska göra mest nytta, berättar Jesper Folkesson, MSB, som tillsammans med Lars Mannberg varit i Pakistan sedan i fredags för att förbereda insatsen.

 

Lars Mannberg, med tidigare erfarenhet från MSB:s insatser i Pakistan, befinner sig i Islamabad för att sköta myndighetskontakter, medan Jesper Folkesson tagit sig till Multan för att möta huvudtyrkan för insatsen.

Muzaffargarh ligger bara en timmes bilresa utanför Multan.

– Jag ska först besöka området för att göra en bedömning av säkerhetsläget. Människor är så desperata att det varit tumult där i samband med hjälpinsatser.

Den svenska hjälpsändningen innehåller tre vattenreningsverk som kan försörja 18 000 personer med rent dricksvatten. Dessutom vattenreningsvätska så att människor kan rena sitt vatten direkt. Med planet som lämnade Örebro vid lunchtid på lördagen följde också en del annan utrustning. Insatsstyrkan består av åtta personer, bl a vattentekniker, logistiker, sjuksköterska och insatschef.

 

Läs mer om MSB:s internationella insatser

 

Lastning i Örebro.

 

Lastning av utrustning på Örebro flygplats.  

Kontakt:
Gunno Ivansson Gunno.Ivansson@msb.se