Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Svensk hjälp till jordbävningsdrabbade Chile

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-03-01 kl. 17:25
MSB arbetar idag vidare med hjälpen till Chile i samverkan med Sida och regeringen. Beslut om insatser kan komma under eftermiddagen. Chile har i nuläget avböjt hjälp i form av räddningspersonal från Europa. Det efterfrågade stödet är istället experter av olika slag.

Många hör av sig till oss och vill hjälpa till på olika sätt. Dessvärre kan vi av flera anledningar inte ta emot spontanansökningar eller gåvor.

Rekrytering och utbildning av personal till insatser

När det gäller personer som vill göra en insats, har MSB ingen möjlighet att ta emot och anlita frivilliga. Detta för att våra uppdrag är specifika och vi efterfrågar personal med specifika kunskaper som MSB antingen redan har i sitt styrkeregister eller som vi utbildar och övar inför specifika uppgifter.
 
Utbildning och övning är avgörande för bland annat personalens säkerhet och förmåga att utföra uppgiften i en allvarlig situation.

Svår logistik att transportera förnödenheter och utrustning

Många vill också skänka materiel till oss som vi förväntas skänka vidare till behövande. När MSB skickar personal och materiel på ett uppdrag, arbetar vi nästan uteslutande som stöd till en annan organisation. Vi måste därför vara noga med att sända just det som efterfrågas.
 
MSB har ingen möjlighet att ta emot, förvara och sköta om spridningen av materiel som ingen av våra uppdragsgivare har efterfrågat. Dessutom kan situationen i ett krisdrabbat område förvärras om vi anländer med personal och material som inte har en klar uppgift.
 
Vi vill inte riskera att öka bördan för de drabbade och hur konstigt det än låter, kan till exempel en stor last extra filtar orsaka stora problem.

Vill du veta mer om hur MSB rekryterar och utbildar personal för framtida insatser?
 

Här kan du läsa allt om hur det går till att jobba för MSB 

Kontakt:
No such user