Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Curt Näslund finns på plats i ottan för att övervaka när MAG (Mine Advisory Group) lastar oexploderad ammunition. Den ska under förmiddagen transporteras med lastbilar till en plats utanför Brazzaville för sprängning. Foto: Stig Dahlén, MSB

Styrkechef Curt Näslund har aldrig upplevt ett liknande skadeområde

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-08-24 kl. 13:19
Curt Näslund, lärare på MSB Sandö, har aldrig mött ett skadeområde som det i Brazzaville: – Detta är unikt. Förödelsen är enorm och det finns massor med ammunition i terrängen och i rasmassorna som inte exploderat.
Curt Näslund har stor erfarenhet från internationella insatser, både i MSB och tidigare i Räddningsverket. Han var styrkechef för den samlade MSB-insatsen i Brazzaville under perioden 3 april till mitten av juni 2012.

FN:s minhanteringsorganisation UNMAS anlitade MSB för en rad uppgifter, framför allt kvalitetssäkring av samtliga organisationers arbete i skadeområdet.

– Men våra EOD-operatörer har också utfört sprängningar av upphittad ammunition, OXA, i bebyggelse som varit alltför riskabel att flytta. Vi är enda organisationen som har UNMAS tillstånd att spränga i bebyggelse utanför skadeområdets epicentrum eller ground zero som det kallas, berättar Curt Näslund.

– Stora mängder upphittad OXA som kan flyttas körs med lastbil till en plats sex kilometer utanför Brazzaville och sprängs. MSB har funnits med både vid lastningen inne i stan och vid sprängningarna, så kallade demolitions. Under våren har detta genomförts i regel varje torsdag. 
 
MSB har också bemannat en tjänst som IMSMA-officer för registrering av all upphittad ammunition, vilken typ av ammunition det rör sig om, ursprungsland (mest Ryssland och Kina).
 
Våren 2012 innehade Emma Wingren tjänsten och det blev oftast långa arbetspass med registrering av ammunition, antal arbetstimmar som lagts mer på olika aktiviteter, vad aktiviteterna kostat, avrapporteringar på stabsmöten med mera.

– I vårt uppdrag åt UNMAS ingår även att ansvara för den medicinska samordningen för hela den internationella insatsen. Denna medical coordinator har även fungerat som sjukvårdsstöd för MSB:s personal här i Brazzaville, säger Curt Näslund.
 

Emma Wingren hade som IMSMA-officer under våren en viktig roll med registrering av insatserna i Brazzaville. Här ses hon under en av de dagliga stabsgenomgångarna. IMSMA=Information Management System for Mine Action.

Följer upp och kvalitetssäkrar

Många organisationer var på plats våren 2012, några är det fortfarande i augusti och de har lokalanställda, bland dem militärer från Brazzaville.
 
MSB har samarbetat mycket med brittiska MAG (Mines Advisory Group) och Handicap International (huvudkvarter i Frankrike).

- Vi har jobbat nära dessa organisationer, inte minst i vårt uppdrag från UNMAS att kvalitetssäkra arbetet i skadeområdet. Det handlar om att följa upp arbetsmetoder, sjukvårdsberedskap, kontrollera att internationella minhanteringsstandarder följs och så vidare.
 
- Vi har även utarbetat tilläggsbestämmelser som är unika för den här händelsen, exempelvis att man inte utan vidare får röra eller flytta på föremål som kan vara farliga eller att enbart ett begränsat antal personer får arbeta på samma plats.
 
Hur riskabelt är arbetet?
– I krig skjuts ammunitionen ut medvetet, här rör det sig om ammunition, raketer och annat som varit utsatt för grovt våld utan att explodera. Vi har ingen aning vad som hänt med dem tekniskt och mekaniskt. Om du vidrör ett sådant föremål på ett oförsiktigt sätt kan det bli det sista du gör i livet. Ytterligare en försvårande faktor är att den oexploderade ammunitionen finns utspridd också i bebyggelsen, en del begravd under mark, en del i rasmassor, säger Curt Näslund.

Trots all personal som rört sig på skadeområdet efter den 4 mars, inklusive obehöriga som letat efter värdefulla föremål eller egna ägodelar, hade fram till början av hösten ingen människa sprängts till döds eller skadats allvarligt.

– Detta är en kombination av Guds försyn och ett högt säkerhetstänkande bland alla som arbetat med röjning och annat. MSB-teamets inställning och med vår roll som kvalitetssäkrare har varit kristallklar – det får bara inte hända olyckor på skadeområdet orsakade av närvarande organisationer.

– Ett mardrömsscenario skulle vara om någon orsakar att en upphittad större raket flyger iväg, slår ner i områden där allmänheten känner sig säker och det leder till stora skador. Det skulle bli förfärligt obehagligt att hantera, säger Curt Näslund.
 
Text och foto: Stig Dahlén, MSB
 
Här förbereds ”demolition”, sprängning, av upphittad oexploderad ammunition. I MSB:s roll som kvalitetssäkrare ingår även att följa att organisationen Mines Advisory Group (MAG) och deras lokalanställda genomför arbetet på ett säkert sätt.
 
Sju av 200 anställda på den militära akademin i Brazzaville är kvinnor. En av dem, Dorelle Ebami, är sergeant och hon var en av de mest aktiva lokalanställda som MAG anlitade på skadeområdet. Dorelle fick ett positivt intryck av MSB-personal hon sett i arbete i Brazzaville: ”Alla MSB-are tycks ha ett mycket högt säkerhetstänkande och det gillar jag”, sa hon.
 
Kontakt:
No such user