Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Tore Gardelin brinner för sin uppgift att hjälpa Mocambique och dess katastrofinstitut INGC med förbättrad radiokommunikation och annat samband på och mellan olika nivåer.

Mocambique: Tore, 73, säkrar sambandet i regionerna och provinserna

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-03-07 kl. 14:10 | Uppdaterad:2014-01-07 kl. 13:10
MACHANGA: 2014 ska Mocambique ha ett utbyggt system för kriskommunikation som fungerar på och mellan tre nivåer – provins, regional och central. Huvudansvarig är Tore Gardelin. Han fyller 73 i maj 2013 och är en av de äldsta i MSB:s personalpool – men still going strong och en man som brinner för uppgiften.
I väntan på att några fiskar som nyss fångats vid Save-flodens utlopp i havet ska bli till lunch i tätorten Machanga berättar Tore Gardelin om sitt uppdrag:

– 30 juni 2014 ska det finnas ett fungerande radionätverk, som täcker hela landet. Det betyder framför allt tekniska installationer och utbildning av nyckelpersonal.
Mocambique är indelat i tre regioner och elva provinser. Vi ska besöka samtliga INGC:s region- och provinskontor. Vid årsskiftet 2012/13 hade vi hunnit med ungefär hälften.

– På varje ort genomförs en heldags grundutbildning för stabspersonal, operatörer och bilförare samt en tvådagars påbyggnadskurs för radiooperatörer och bilförare. Det blir också en hel del servicearbete. Vid beredskapshöjningar under regnperioden samt vid övningar brukar vi, utöver projektuppdraget, sätta upp repeatrar för att öka räckvidden på handapparater. Normalt behövs det fem dagars arbete per ort.

– Det råder brister på nästan allt. En detalj vi alltid måste åtgärda är jordning, dels för att åstadkomma bättre radioutbredning, dels för elsäkerheten. De värsta bristerna när det gäller radioapparater har vi lyckats avhjälpa genom att vi tagit vara på ett överskott av begagnade apparater som vi fick efter en insats till Indonesien för några år sedan.

– INGC skulle behöva anställa fler radiooperatörer. De finns, men försvinner ofta till andra organisationer som exempelvis FN, som betalar mer i lön.

– Vi jobbar enbart med kortvåg. Längs floderna behövs ultrakortvåg.
– För berörd personal har vi låtit översätta standardinstruktioner för uppbyggnad av samband och manualer för hur radioapparaterna fungerar till portugisiska.

– Vi har även byggt en telekommunikationsmodul intill INGC:s högkvarter i Maputo. Den används för utbildning, underhåll och som förstärkningsresurs vid allvarliga händelser.
Tore Gardelin besöker en buss för utbildning av lokalbefolkning i datorer och internet. Den har 18 arbetsplatser. Tore blev positivt överraskad över satsningen och skulle önska någon liknande utbildningsresurs för radiokommunikation och samband.

Gick i pension 1997

Hösten 2012 hade Tore Gardelin värdefullt stöd av MSB:s Tina Pettersson i arbetet ute i provinserna och Tina ingår i projektet hela 2013, nu i en kombinerad tjänst ICT och logistik.

Tore gick egentligen i pension redan 1997. Bakom sig hade han då en 40-årig karriär i svenska flottan med många resor på världshaven. Vid fyllda 57, i samband med besparingar på försvaret, gick Tore i pension från flottan.  Men att slå sig till ro var inget för honom. Tore sökte sig till dåvarande Räddningsverket och fick redan samma år uppdrag som sambandsoperatör i Demokratiska Republiken Kongo.

Så har det fortsatt – Honduras, Östtimor, Indonesien, Sudan, Pakistan och nu Mocambique. Och lärare på MSB Revinge. I MSB:s personalpool för internationella insatser är Tore kvalificerad för tre profiler; Telecommunications Technician, Radio Operator och Radioroom Supervisor.

Vilken är drivkraften?
– Att få jobba med mina händer, det ligger i släkten. Det är en spänning i livet att vistas utomlands och glädjen att få hjälpa andra, det ger mig så mycket tillbaka.

Det behövs många tangenter på pianot

Tore Gardelin sprudlar av energi när han genomför utbildningarna runtom i Mocambique och engagemanget tycks smitta av sig.

– De flesta bjuder till efter bästa förmåga. Och om inte handapparaterna fungerar som det var tänkt improviserar vi. Jag brukar säga att vid kriser gäller för sambandet att ha så många tangenter som möjligt på pianot – ljud, ljus, ordonnanser, radio och mobiler.

Trots den utbredda fattigdomen har förvånansvärt många i Mocambique mobiltelefoner, även ute på landsbygden.
– Mobiler är en ny och bra resurs, förutsatt att nätet fungerar. Det ger chefer en möjlighet att prata med varandra. Det borde finnas inskrivet i alla kontrakt med mastägare att INGC ska ha fri tillgång till masterna i nödlägen för installation av reservsamband.

Han tillägger, apropå utvecklingen inom kommunikation:
– När jag började var det morsekoder som gällde, nu är det internet, Skype och Facebook. Undrar hur det ser ut om tio år.

Tore Gardelin är förmodligen med och håller kollen då också – still going strong.
Lunchfisken vi väntat på i 45 minuter, tillagad under enklast tänkbara former, kommer nu in på bordet.

Den smakar smaskens – och under någon minut blir den pratglade gotlänningen, numera med Skåne som hemvist, alldeles tyst.
 

Tina Pettersson blev under hösten 2012 en värdefull resursförstärkning i MSB:s arbete med att i regionerna och provinserna stötta INGC-kontoren med bland annat sambandsutbildning. Under den stora övningen i november blev Tina populär också bland ortens lokala unga invånare.

 

Tore Gardelin trivs med datorer och annan modern teknik, men vet också att sätta värde på äldre, beprövad teknik. ”Vid kriskommunikation gäller det att ha så många tangenter som möjligt på pianot”, säger Tore i en träffande liknelse.

 

Text och foto: Stig Dahlén

 


 
Kontakt:
No such user