Katastrofövningen i början av november 2012 var Susannes första uppdrag som Gender Field Advisor. Det är också första gången MSB haft en GFA med placering i projektlandet. Tidigare har punktinsatser gjorts i en del länder, av tillfälligt tillresta genderrådgivare.
Står och faller med kvinnorna
I övningen i november deltog Susanne Risser främst som observatör och intrycken var många.
– Kvinnor ses i regel som offer i nödsituationer och katastrofer, men den här övningen visade med all tydlighet att en fungerande beredskap lokalt ofta står och faller med kvinnor. Kvinnorna är med andra ord en viktig del av lösningen på en bättre katastrofberedskap i Mocambique, liksom i många andra länder, säger Susanne.
På landsbygden är det vanligt att män i arbetsför ålder under långa perioder beger sig till grannlandet Sydafrika för att tjäna pengar. Kvinnorna blir kvar på hemmafronten, sköter familjen, hushållet och det krävande arbetet på odlingslotterna att med hackor luckra upp jorden.
Under övningen fanns det i berörda byar fem gånger så många kvinnor som män. Och de få männen som var kvar på hemorten höll en låg profil. Kvinnorna blev den helt dominerande hjälpresursen för evakuering och annat.
– Jag har aldrig upplevt detta så påtagligt som under den här övningen, säger Susanne Risser.
En lång väg att vandra
Innan Susanne fick kontakt och kontrakt med MSB har hon i omgångar arbetat internationellt med genderfrågor, först som field coordinator inom ”Kvinna till kvinna” (i Makedonien och Jerusalem), för en kvinnoorganisation i Dominikanska republiken och som volontär för UN Women.
Skälet till att Susanne bor i Maputo är att hennes man arbetar för en FN-organisation där. Efter en tid fick hon kontakt med MSB:s personal i Maputo, vilket så småningom ledde fram till deltidsanställningen som Gender Field Advisor.
– Jag ska vara ett stöd för projektet och därmed får jag även närkontakt med INGC som är MSB:s samarbetspartner i Mocambique.
Under övningen i Nova Mambone fanns INGC:s focal point i genderfrågor på plats, Sandra Chilengue, och hennes chef Bonifacio Antonio.
– Vi fick bra kontakt och Sandra och jag deltog aktivt i övningen. Genderfrågor uppmärksammades, men det känns som om det blir en lång väg att vandra innan vi får se ett brett genomslag för dessa frågor, säger Susanne.
Ingen kan förändra världen över en natt, men någonstans måste man starta. Som så mycket annat handlar jämställdhetsfrågor om utbildning och kunskap.
Sandra Chilengue ser positiva tecken:
– I början skrattade männen bara åt oss, men nu har det börjat lossna. På INGC har vi utarbetat en verktygslåda för gender och Disaster Risk Reduction och det finns även ett färdigt förslag till en INGC-strategi för genderfrågor.
Sandra Chilengue från INGC och MSB:s Susanne Risser hade mycket att tala om i samband med övningen. Foto: Lars Johansson
Har tränat maken i matlagning
Sandra fick i höstas det unika erbjudandet att gå en fem månaders specialutbildning inom genderfrågor på andra jordklotet, på Island med start i januari 2013. Sandra är gift och har två barn.
– Jag har börjat förbereda min man på att jag ska resa bort så länge, bland annat genom att träna honom i matlagning. Det är ett nytt område för honom, sa Sandra med ett brett leende när vi träffades i november.
För MSB:s del ska genderfrågorna vara en naturlig del i det vardagliga arbetet med treårsprojektet i Mocambique. Parallellt för Susanne Risser diskussioner med UN Women, INGC och danska Röda Korset om samarbete kring utbildningsinsatser för olika målgrupper.
Susanne Risser berättar för INGC:s Sandra Chilengue (i mitten) och Elcidia Mabunda från ett militärsjukhus i Maputo att MSB arbetar för att hänsyn ska tas till genderfrågor i alla internationella insatser. Foto: Stig Dahlén
Text: Stig Dahlén