Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 I 2012 års största katastrofövning i Mocambique visade sig kvinnorna var den stora resursen för att utrymningar och transporter av skadade, rörelsehindrade och minderåriga skulle fungera. Foto: Stig Dahlén

Mocambique: Kvinnor inte bara offer – här är de nyckeln till fungerande beredskap

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-03-07 kl. 14:21
MOCAMBIQUE. MSB:s ambition är att jämställdhetsfrågor ska genomsyra alla insatser. För att höja kompetensen på området har MSB numera Gender Field Advisors (GFA) i personalpoolen. En av de första är Susanne Risser, svenska som bor i Maputo och arbetar på deltid som GFA för MSB inom ramen för det treåriga projektet i Mocambique.
Katastrofövningen i början av november 2012 var Susannes första uppdrag som Gender Field Advisor. Det är också första gången MSB haft en GFA med placering i projektlandet. Tidigare har punktinsatser gjorts i en del länder, av tillfälligt tillresta genderrådgivare.

Står och faller med kvinnorna

I övningen i november deltog Susanne Risser främst som observatör och intrycken var många.

– Kvinnor ses i regel som offer i nödsituationer och katastrofer, men den här övningen visade med all tydlighet att en fungerande beredskap lokalt ofta står och faller med kvinnor. Kvinnorna är med andra ord en viktig del av lösningen på en bättre katastrofberedskap i Mocambique, liksom i många andra länder, säger Susanne.

På landsbygden är det vanligt att män i arbetsför ålder under långa perioder beger sig till grannlandet Sydafrika för att tjäna pengar. Kvinnorna blir kvar på hemmafronten, sköter familjen, hushållet och det krävande arbetet på odlingslotterna att med hackor luckra upp jorden.

Under övningen fanns det i berörda byar fem gånger så många kvinnor som män. Och de få männen som var kvar på hemorten höll en låg profil. Kvinnorna blev den helt dominerande hjälpresursen för evakuering och annat.

– Jag har aldrig upplevt detta så påtagligt som under den här övningen, säger Susanne Risser.

En lång väg att vandra

Innan Susanne fick kontakt och kontrakt med MSB har hon i omgångar arbetat internationellt med genderfrågor, först som field coordinator inom ”Kvinna till kvinna” (i Makedonien och Jerusalem), för en kvinnoorganisation i Dominikanska republiken och som volontär för UN Women.

Skälet till att Susanne bor i Maputo är att hennes man arbetar för en FN-organisation där. Efter en tid fick hon kontakt med MSB:s personal i Maputo, vilket så småningom ledde fram till deltidsanställningen som Gender Field Advisor.

– Jag ska vara ett stöd för projektet och därmed får jag även närkontakt med INGC som är MSB:s samarbetspartner i Mocambique.
Under övningen i Nova Mambone fanns INGC:s focal point i genderfrågor på plats, Sandra Chilengue, och hennes chef Bonifacio Antonio.

– Vi fick bra kontakt och Sandra och jag deltog aktivt i övningen. Genderfrågor uppmärksammades, men det känns som om det blir en lång väg att vandra innan vi får se ett brett genomslag för dessa frågor, säger Susanne.

Ingen kan förändra världen över en natt, men någonstans måste man starta. Som så mycket annat handlar jämställdhetsfrågor om utbildning och kunskap.

Sandra Chilengue ser positiva tecken:
– I början skrattade männen bara åt oss, men nu har det börjat lossna. På INGC har vi utarbetat en verktygslåda för gender och Disaster Risk Reduction och det finns även ett färdigt förslag till en INGC-strategi för genderfrågor.
Sandra Chilengue från INGC och MSB:s Susanne Risser hade mycket att tala om i samband med övningen. Foto: Lars Johansson

Har tränat maken i matlagning

Sandra fick i höstas det unika erbjudandet att gå en fem månaders specialutbildning inom genderfrågor på andra jordklotet, på Island med start i januari 2013. Sandra är gift och har två barn.

– Jag har börjat förbereda min man på att jag ska resa bort så länge, bland annat genom att träna honom i matlagning. Det är ett nytt område för honom, sa Sandra med ett brett leende när vi träffades i november.
 
För MSB:s del ska genderfrågorna vara en naturlig del i det vardagliga arbetet med treårsprojektet i Mocambique. Parallellt för Susanne Risser diskussioner med UN Women, INGC och danska Röda Korset om samarbete kring utbildningsinsatser för olika målgrupper.
 
Susanne Risser berättar för INGC:s Sandra Chilengue (i mitten) och Elcidia Mabunda från ett militärsjukhus i Maputo att MSB arbetar för att hänsyn ska tas till genderfrågor i alla internationella insatser. Foto: Stig Dahlén
 
Text: Stig Dahlén
 
Kontakt:
No such user