Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Ambulanssjuksköterskan Karin Hugelius (till höger) visar runt två MSB-kollegor på skadeområdet i Brazzaville, Emma Wingren (i vit piké) och Kerstin Oldgren Degerman.

Medicinsk samordnare en ny utmaning för Karin Hugelius

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-08-24 kl. 13:17
Medicinsk koordinator i en stor FN-insats med personal från flera länder – för sjuksköterskan Karin Hugelius blev våren 2012 en spännande utmaning i Brazzaville. – Det är mycket som ska samordnas, man blir som spindeln i nätet.
 
Till vardags åker Karin Hugelius ambulans i Karlskoga. Hon är 35 år och har hunnit med insatser för MSB i en rad länder. Bland annat har hon bemannat en ambulans i Haitis jordbävningsdrabbade huvudstad Port-au-Prince och arbetat i Sydsudan, både som ”medic” och insatschef.

Gillar att jobba strategiskt

Insatsen i Brazzaville är första gången hon haft rollen som ”medical coordinator” i en fältinsats, parallellt med uppgiften att vara sjukvårdsresurs (mine medic) för MSB-teamet.
 
Begäran till MSB kom från UNMAS, United Nations Mine Action Service. MSB:s Anders Nordmark hade uppdraget i första skedet och Karin Hugelius avlöste honom den 8 april.

– Detta är bland de bästa och mest intressanta uppdragen jag haft. Som medical coordinator får man jobba strategiskt med utveckling och beredskap parallellt och det gillar jag.

– Ansvaret innebär att se till att det finns planer för att förebygga så att olyckor inte inträffar, men även ha en beredskap att koordinera räddningsinsatser om något oväntat händer. Det finns så många problem som först verkar fullständigt omöjliga att lösa, men det är en av de roligaste utmaningarna att hitta sätt och lösningar, säger Karin.

Karin HugeliusMinibussen blev vår ambulans

En av utmaningarna blev att säkerställa att det fanns fordon att transportera skadade i, vilket inte är det lättaste i en stad utan fungerande ambulanssjukvård.

- Minibussen som används för transporter av MSB-teamet fick i början fungera som ambulans. Senare fick vi tillgång till en militär ambulans.
Som medicinsk koordinator har Karin Hugelius ett ansvar för all personal som arbetar i UNMAS-insatsen.

- Den här veckan handlar det om ett 20-tal internationella och cirka 140 lokalanställda, sa Karin i mitten av maj.

- I rollen ingår att samordna de medicinska och personella resurserna, göra riskbedömningar och planer för hur skadad personal kan transporteras till sjukhus eller, för internationell personal, transport till hemlandet.
 
- Vidare ska jag bedriva sjukvårdsutbildningar och övningar för all personal som arbetar i skadeområdet, men även specialträning för de olika internationella styrkornas mine medics. Dagligen ska jag dessutom lämna en lägesrapport till UNMAS Operations Officer, så det är en del att göra.

I den parallella uppgiften som medic för den svenska EOD-styrkan ingår att – på behörigt säkerhetsavstånd – följa styrkan när EOD-arbete utförs. Likaså delta när MSB-styrkan på olika sätt arbetar med kvalitetssäkring.
 
Vilken är den största drivkraften att åka utomlands på insats – äventyr, tjäna pengar, göra en humanitär insats, eller vad?
- Tjäna pengar är det definitivt inte, eftersom timpenningen blir låg om man slår ut det på hur många timmar man jobbar. Det handlar nog främst om att få en utmaning och att lyckas med den.
 
- Så ska jag vara helt ärlig och lite krass är det nog mest egoistiska skäl som är den största drivkraften. Jag vill göra något som jag själv utvecklas av och när detta kombineras med att göra nytta och något bra för drabbade människor, ja då kan det inte bli så mycket bättre. Det är en stor tillfredsställelse som ger mersmak.
 
Karin Hugelius har gått en rad utbildningar i MSB:s och tidigare Räddningsverkets regi. Dessa har kvalificerat henne till att ingå i flera olika typer av styrkor/befattningar som rekryteras ur MSB:s personalpool – team leader Stödstyrkan, sjuksköterska i sök- och räddningsstyrkor och medic/medical coordinator i minhanteringsinsatser.
 
Text och foto: Stig Dahlén
 
Karin Hugelius (till höger) tillsammans med sin efterträdare som medic/medical coordinator i Brazzaville, Kerstin Oldgren Degerman.
 
Kontakt:
No such user