Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s Per-Anders Berthlin på plats i Japan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-03-15 kl. 10:41
Per-Anders Berthlin, svensk expert i FN:s UNDAC-team, anlände tidigt på måndagsmorgonen till Tokyo. På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, deltar han i koordineringen av sök- och räddningsinsatserna i Japan.
Totalt ingår sju personer från olika länder idet UNDAC-team från FN som nu finns på plats i Japan. MSB:s representant i UNDAC-teamet, Per-Anders Berthlin, anlände till Tokyo tidigt på måndagsmorgonen svensk tid.
- Vi har nu varit igång i drygt ett dygn här i Japan och vi kan konstatera att alla internationella hjälpinsatser är väl integrerade med det japanska räddningsarbetet, säger Per-Anders Berthlin.
 
Skadorna efter själva jordbävningen är förhållandevis begränsade med tanke på storleken på jordbävningen.
 
- Det är bara ett hundratal byggnader som kollapsat. Det är imponerade hur bra Japan satsat på olycksförebyggande arbete för att vara förberedda inför jordbävningar, säger Per-Anders Berthlin.
- Däremot är konsekvenserna efter tsunamin mycket förödande – och det är det ju även väsentligt mycket svårare att förbereda sig inför, berättar Per-Anders Berthlin.
 
Per-Anders Berthlin ingår i UNDAC-teamet i egenskap av expert på koordinering av sök- och räddningsinsatser. Han har varit UNDAC-medlem i tio-talet år och medverkat i internationella insatser sedan 1994.
 
Per-Anders bor utanför i Sunnansjö utanför Ludvika i Dalarna. Han har tidigare arbetat under cirka tio år i dåvarande Räddningsverket (numera MSB) med utveckling av sök- och räddningsarbete och har dessförinnan arbetat inom kommunal räddningstjänst.
 
 
Kontakt: Erik Löfgren erik.lofgren@msb.se