Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB stöttar Haiti i återuppbyggnaden

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-02-09 kl. 16:26
MSB har skickat ett team med experter inom området tidig återuppbyggnad till Haiti. Hjälparbetet går därmed in i en ny fas med syfte att bygga upp och återställa det haitiska samhället.
Teamet från MSB består av sju personer, experter inom sanitet, miljö och katastrofavfallshantering.  
 
Haiti hade redan innan jordbävningen problem med sin avfallshantering. Den raserade infrastrukturen har medfört att all avfallshantering havererat. Till detta kommer allt det avfall som skapats efter katastrofen.
 
Lars Johansson, MSB, i Haiti.Lars Johansson är projektledare för MSB:s humanitära insatser och nyss hemkommen från Haiti. 
- Förödelsen är naturligtvis enorm, vissa delar av Port-au-Prince är helt raserade och utanför är vissa byar utplånade. Mat- och vattendistributionen har dock kommit igång och allt fler får tak över huvudet i form av tält och presenningar. Nu ställs man inför nya problem, säger han.
 
Saniteten är ett akut växande problem eftersom det inte finns någon genomtänkt hantering. Människor bor i spontana läger i parker och utefter gatorna. Man behöver också hantera avfall från hushåll och vårdinrättningar. Bland annat det medicinska avfall som produceras av alla tillfälliga kliniker där människor opererats och amputerats.
 
En mycket stor mängd av rasmassorna behöver tas omhand för förvaring och för att återvinnas som exempelvis byggnadsmaterial.
 
- Rasmassor har visserligen börjat fraktas bort, men problemet är att det inte sker organiserat. Lastbilarna dumpar avfallet lite var som helst, det finns heller ingen tanke på återvinning, konstaterar Lars Johansson.
 
Redan en dryg vecka efter katastrofen fanns han och MSB-kollegan Magnus Hagelsteen på plats i Haiti för att göra en bedömning av de akuta och långsiktiga behoven med inriktning på tidig återuppbyggnad.
 
- Det är nödvändigt att komma igång med planeringen för tidig återuppbyggnad så snabbt som möjligt, helst parallellt med den livräddande och humanitära hjälpfasen, menar han.
-  Risken är annars att fokus försvinner från katastrofen och att det långsiktiga återuppbyggnadsarbetet blir lidande.

Arbete på lång sikt

MSB:s team ska stötta den Haitiska myndigheten för vatten och sanitet samt UNICEF (FN:s barnfond) och UNDP (FN:s samordnande organ för tidig återuppbyggnad).
 
Marielle Pettersson, MSB.- Under en första fas kommer MSB främst att stötta den lokala myndigheten som är ansvarig för koordinering av tidig återuppbyggnad inom områdena katastrofavfalls- och exkrementhantering med experter under en 2-månadersperiod, säger Marielle Pettersson, MSB och en av de ansvariga för insatsen. 
 
- Därefter är det mycket viktigt att det långsiktiga arbete med återuppbyggnaden fortsätter, behoven kommer vara stora under de kommande åren, säger hon.
 
MSB har tidigare erfarenheter från arbete med hantering av katastrofavfall efter raserad infrastruktur, bland annat i Libanon och Mexico.
 
Teamet kommer att bo i det basläger – Camp Charlie – som MSB tidigare uppfört för FN:s räkning.
 
Kontakt:
No such user