Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB skickar broar till Chile

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-03-22 kl. 16:26
Tre broar avgick idag med lastbåt till Chile. Transporten beräknas ta ca en månad. På grund av det omfattande logistikarbetet, det arbetskrävande monteringsarbetet och de relativt långa tidsramarna, skickar MSB i ett första steg tre broar och sedan fortsätter arbetet med att skicka ytterligare ytterligare fem broar.
Broarna fraktas preliminärt till hamnen i Valparaiso. MSB sänder samtidigt experter för att förbereda insatsen och senare montera broarna. Målet för insatsen är att genom stöd med brobyggen i landets mest utsatta områden bidra till en så snabb återgång som möjligt till ett fungerande samhälle. Mottagare för stödet är ONEMI, dvs Chiles katastrofmyndighet. Insatsen finansieras av Sida.
 
De tre broarna kommer att monteras upp i mest behövande regionerna. MSB kommer att leda och delvis genomföra monteringsarbetet med hjälp av broexperter, som också tar hjälp av nationell expertis och personal. När broarna är monterade kommer ägarskapet och ansvaret att övergå i nationellt ägande och MSB:s insats avslutas. De resterande fem broarna transporteras och monteras senare.
 
MSB:s insats i jordbävningsdrabbade Haiti går nu in i ett skede efter den direkt humanitära insatsen där det mer handlar om "tidig återuppbyggnad" Främst är det ett projekt, i samarbetet med UNDP (United Nations Development Program) som bland annat syftar till att ta hand om rasmassorna efter jordbävningen, samt planera för vatten och sanitet. Det handlar också om att ha fokus på miljöarbete och uppbyggnad av mer långsiktigt arbete för att ta hand om nästa katastrof, så att inte samma problem uppstår nästa gång landet drabbas av till exempel en jordbävning.
 
För ytterligare information: Patrik Jansson bitr. enhetschef  på telefon 0706-72 15 10
Kontakt:
No such user