Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB fortsätter leda europeiskt nätverk

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-12-05 kl. 11:03
MSB:s mandat som ledare av det europeiska nätverket IHP (International Humanitarian Partnership) går ut vid årsskiftet. Men på IHP:s möte i Bryssel i slutet av november stod det klart att det svenska ordförandeskapet i IHP förlängs med ett halvår till 1 juli 2010.
Orsaken är att MSB:s danska motsvarighet DEMA (Danish Emergency Mangement Agency) inte anser sig vara beredd att ta över som planerat 1 januari.
– Vi har varit väldigt hårt belastade inför Köpenhamn-mötet i december samt att DEMA är involverat i flera åtaganden första halvåret 2010. Det blir lättare för oss efter halvårsskiftet då vi dessutom fått en personalförstärkning, säger Stig Hammerhoj, chef för internationella kontoret vid DEMA.
 
Hans svenske kollega Kjell Larsson, chef för Enheten för insatser vid MSB och ordförande i IHP, kommenterar den danska inställningen så här:
– Inga problem, vi ställer gärna upp.
I samband med förlängt ordförandeskap kom ett förslag upp om att 18 månader borde vara den lämpliga mandatperioden i framtiden. Detta beslutades också av IHP-stämman, som företrädde myndigheter och organisationer i sju länder; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland, Holland, Storbritannien.
På plats fanns även företrädare för Österrike och tyska THW (Technische Hilfwerke). De deltog som observatörer och hoppas bli medlemmar i IHP under nästa år.
 
MSB har hittills under ordförandeskapet i bland annat byggt en hemsida åt IHP. Denna presenterades på mötet i Bryssel och sjösattes därefter på nätet Omdömena från medlemsländernas delegater var mycket positiva. MSB har under hösten även stöttat IHP med en ny informationsfolder samt utarbetat förslag till ny logotype för IHP.
 
 
IHP-loggan presenteras.
 
IHP:s nya logotype, utarbetad av MSB, prydde nätverkets monter under ”Civil Protection Forum” i slutet av november. I montern fanns bland andra MSB:s Mona Folkesson för att svara på frågor.  Foto: Stig Dahlén
 
 
Kontakt:
No such user