Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 MSB:s Kjell Larsson blir kommande årsskifte ny ordförande för INSARAGs region Afrika/Europa/Mellersta Östern. Han efterträder då nuvarande ordföranden, Muhamed Al-Ansari från Förenade Arabemiraten. Foto: Daniel Hjärne

MSB fick nyckelroll 2011 när globalt nätverk möttes i Japan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-09-23 kl. 13:20
International Search and Rescue Advisory Group (INSARAG) är ett nätverk bestående av organisationer och länder med jordbävningsrisk eller förmåga att skicka sök- och räddningsresurser.
Inför sitt tjugoårsjubileum genomfördes 14-16 september i Kobe, Japan, det första globala mötet. Mötet genomfördes 15 år efter den förödande jordbävningen i Kobe. 188 deltagare från 70 länder och 7 organisationer fanns på plats.

MSB hade en stor delegation på plats, med generaldirektör Helena Lindberg i spetsen. Övriga deltagande MSB-are var Kjell Larsson, Sofia Albrechtsson, Daniel Hjärne och David Norlin.
 
Den första dagen samlades deltagarna regionvis för att genomföra sina årliga möten. Sverige, som hör till regionen Africa/Europe/Middle East, valdes till ordförande under 2011, Ryssland till vice ordförande. Det betyder att Sverige och MSB får en nyckelroll i delar av det internationella nätverket INSARAG under 2011.

Kjell Larsson kommer att inneha ordförandeposten. Han presenterade den svenska inriktningen med tonvikt på fortsatt stöd till kapacitetsutveckling i jordbävningshotade länder samt klassificering av internationella sök- och räddningsstyrkor.
 
- Jag hoppas att fler internationella styrkor godkänns under 2011 enligt vår klassificeringsmodell. Jag vill också att vi utvecklar ett system som innebär att det i första hand, där det är möjligt, blir klassificerade styrkor som sätts in när internationella team anländer till ett jordbävningsdrabbat land, säger Kjell Larsson.
 
- Viktigt för oss är också att INSARAGs medlemsländer arbetar aktivt med att stärka utsatta länders egen kapacitet att snabbt komma igång med räddningsarbetet. Det är oftast under första dygnet, innan internationella styrkor hunnit anlända, som flest människor kan räddas.
 
Dag två och tre ägnades åt det globala mötet, där erfarenheterna från det senaste årets insatser på Sumatra och Haiti fick stort utrymme. Sverige presenterade även erfarenheter från de kapacitetsutvecklingsprojekt MSB genomfört i Pakistan och Tadzjikistan.
 
Avslutningsvis antogs den så kallade INSARAG Hyogo-deklarationen av mötet. Den uppmanar medlemsländerna att bland annat stödja kapacitetsutveckling av sök- och räddningsförmåga i länder med jordbävningsrisk.

De länder som drabbas av jordbävningar uppmanas i sin tur att i första hand begära hjälp från klassificerade styrkor. I världen finns i dag 19 klassificerade sök- och räddningsstyrkor. Sverige blev 2008 den nionde styrkan i ordningen att klara av de tuffa klassificeringskraven.
 
GD Helena Lindberg och Kjell Larsson, MSB.
Kjell Larsson vill som ny ordförande att fler sök- och räddningsstyrkor klassificeras under 2011, men också att det sker en satsning på kapacitetsutveckling i utsatta länder. Det deklarerade han på det globala mötet i Kobe i Japan och bland åhörarna fanns MSB:s generaldirektör Helena Lindberg. Foto: Daniel Hjärne
 
Sofia Albrechtsson, MSB, Harri Frelander, Inrikesministeriet, Finland och David Norlin, MSB.
Nordiska diskussioner under en paus i INSARAG-konferensen, från vänster Sofia Albrechtsson, MSB, Harri Frelander, Inrikesministeriet, Finland och David Norlin, MSB. Foto: Daniel Hjärne
 

 
Kontakt:
No such user