Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tarja Nord har under ett halvår lett bygget av ett FN-kontor i centrala Bagdad. Foto: Stig Dahlén

MSB byggde kontor åt FN mitt i Bagdad

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-02-12 kl. 15:30
I december fick flera FN-organisationer en efterlängtad julklapp av Sverige, ett kontor i två våningar på drygt 1 000 kvadrat mitt inne i Bagdad. – Kontoret blir till enorm hjälp för de tre FN-organisationer som ska använda det. Vi är oerhört tacksamma mot MSB, Sida och Sverige för det stora stödet, säger Daniel Endres, FN:s flyktingkommissariats högste chef i Irak.
 
 
Tre FN-organisationer kunde i december flytta in i moderna lokaler efter att ha varit oerhört trångbodda i en intilliggande före detta flickskola, UNHCR (FN:s flyktingkommissariat), WHO (FN:s världshälsoorganisation) och UNICEF (FN:s barnfond). Området, som ligger nära floden Tigris, är högkvarter för United Nations Assistance Mission for Iraq, UNAMI.
 
För drygt ett år sedan fick Sverige en förfrågan från UNHCR om stöd med en utbyggnad av FN-lokalerna, som finns inne i den så kallade Gröna zonen i Iraks huvudstad.
– Efter en inledande process med diskussioner om var i Bagdad det nya kontoret skulle placeras samt upphandling av en lokal entreprenör kom själva bygget igång i början av maj. I början av december var det inflyttningsklart, berättar Tarja Nord som under sju månader varit MSB:s projektledare på plats i Bagdad.
 
Interagency Offices kallas kontoret av FN och syftar på att det är en byggnad där olika FN-organisationer samsas under samma tak och även har en del gemensamma lokaler.Kontoret har 35 rum och mötesrum. Bottenvåningen rymmer 13 rum för UNICEF och WHO samt tvättstuga, läkemedelsförråd och toaletter. Dessutom en mindre infektionsklinik för UNAMI. En våning upp finns ett stort sammanträdesrum, ett öppet kontorslandskap samt tolv kontorsrum för UNHCR. Totalbudgeten för projektet är cirka 14 miljoner kronor.

Ett overkligt betonggetto

Den gröna zonen (även kallad internationella zonen) i Bagdad är ett betonggetto utan motsvarighet med rigorösa säkerhetsbestämmelser. Många checkpoints ska passeras. Det gäller att kunna visa upp ID-handlingar och dokument med rätt stämplar. Underredet på varje fordon undersöks med specialspeglar, bombhundar nosar runt.
 
– Personalen i det lokala byggföretaget bor utanför gröna zonen. Det är tidsödande att varje morgon ta sig förbi alla checkpoints. Och att föra in byggnadsmaterial till gröna zonen har omgetts av mycket byråkrati och många säkerhetsrutiner. Det gäller att ha en stor portion tålamod, säger Tarja Nord.

Personkemin stämde

Med sin bakgrund som lärare under 30 år, bilkårist och motorinstruktör saknar Tarja Nord expertkunskaper om byggande.
 
– Från första början var jag väldigt tydlig med att berätta att jag inte hade den erfarenheten. Den öppenheten gav enbart positiva effekter. Jag fick en massa stöd i dessa frågor, inte minst från byggnadsingenjörerna på UNAMI. De har på uppdrag av mig kollat allt in i minsta detalj och jag har litat på dem.  Jag var öppen mot dem och de mot mig.
– Samma gäller samarbetet med den lokala entreprenörsfirman. Personkemin stämde, de litade på mig och jag på dem. 
Chefen för det företaget, Falah Alnagheeb, är inte direkt van vid att i sin profession ha en kvinna som uppdragsgivare och motpart i diskussionerna hur olika frågor ska lösas. Men han svarar med engagemang och med en känsla som verkar äkta när vi frågar hur samarbetet med Tarja Nord fungerat:
– Helt otroligt bra! Hon är inte enbart en fantastisk kvinna, utan också en samarbetspartner jag kunnat ha en öppen dialog med. Tarja Nords ärliga och trevliga sätt samt inte minst hennes unika organisationsförmåga har i högsta grad bidragit till att projektet förts i hamn på utsatt tid. Jag känner inte till någon man som skulle kunna ha fyllt hennes roll på ett bättre och mer professionellt sätt.

Billigare i MSB-regi

Tarja Nord säger att hennes viktigaste roll i projektet har varit att få saker och ting att fungera, att organisera och vara smörjmedlet. Hennes ledarstil har, som en FN-chef uttryckte det, varit ”soft but firm” (mjuk men bestämd).
 
– Jag är inte den som brusar upp i onödan. Man behöver inte gapa och skrika eller vara otrevlig. Jag är här för att göra ett jobb, inte för att bli populär. Min uppgift har varit ett leverera i tid och till ett bra pris.
 
Det sistnämnda klarade Tarja Nord med råge. MSB-bygget blev 500 dollar billigare per kvadratmeter jämfört med när FN i egen regi byggde den första kontorsdelen i den före detta flickskolan.
Ett viktigt stöd för Tarja Nord har varit den svenske arkitekten och byggnadstekniske experten Ingvar Sahlin, som från och till varit i Bagdad och följt bygget. Direktträffar med större raketer klarar inte det nya bygget, däremot sekundära verkningar som splitter och tryckvåg.

 
Det kan behövas. Granne med fältkontoret, alldeles utanför Gröna zonen ligger försvarsministeriet. En rad kraftiga bilbomber har senaste månaderna haft departement som måltavlor. Vid vårt besök i Bagdad i december angreps två departement inom loppet av 20 sekunder. Vi stod på fältkontorets tak och blickade ut över floden Tigris när det plötsligt small bara några kvarter bort. Det var krevader som fick nackhåren att resa sig och oss att skyndsamt springa i skydd under högtalarnas vrålande: ”Take cover, take cover!”.

Enkelrum i container

Tarja Nord levde i den här miljön i nästan sju månader. Kontoret ligger några kilometer från natthärbärget Tamimi. Det är ett slags ”hotellfort” bestående av boende i containrar omgivna av betong, sandsäckar och splitterskydd. Här finns rum för cirka 140 personer, anläggningen har matsal, gym, med mera.
 
Hur står en ensam svensk ut i den här miljön, långt från familj och vänner?
– Visst är det en speciell miljö och visst saknar jag min familj hemma i Sverige. Men vi har tillgång till Internet och Skype på rummet så jag kan ha mycket kontakt med Sverige. Här nere väljer jag själv när jag umgås med grannarna. Men matsalen är en samlingspunkt och tre kvällar i veckan är en bar öppen.
 
– I min roll härnere är jag igång från tidig morgon till sen eftermiddag och talar hela tiden med folk. Efter det kan det faktiskt vara rätt skönt att få dra sig tillbaka efter middagen till min egen ”kuppe” och koppla av med en bok, en bra film eller helt enkelt bara få vara mig själv, säger Tarja.

Fakta

Gröna Zonen

Även kallad Internationella zonen, är ett cirka tio kvadratkilometer stort område i centrala Bagdad. I detta hårdbevakade betonggetto intill floden Tigris finns bland annat flera av Saddam Husseins tidigare palats och USA:s ambassad. 1 januari 2009 överlämnades bevakningen av The Green Zone från USA till irakiska säkerhetsstyrkor.

Tarja Nord

Ålder: 52
Familj: Tre barn 25, 22 och 20 år från tidigare äktenskap, maken Peter Nord samt två bonusbarn, 14 och 11 år.
Bakgrund: Lärare i grundskolan i 30 år, varav de sista tio åren som speciallärare, medlem i Bilkåren, placerad i Hemvärnet som lastbilsförare. Utbildad motorinstruktör. Tre uppdrag för MSB i Sudan 2007-2009, maj-december 2009 projektledare i Bagdad för MSB:s bygge av kontor åt flera FN-organisationer, ett så kallat interagency office.
 
Kontoret som MSB byggt åt FN är i två våningar. Av säkerhetsskäl är fönstren små.
 
Kontoret som MSB byggt åt FN är i två våningar. Av säkerhetsskäl är fönstren små.
 
Alla gator i Bagdads Gröna zon är omgivna av höga betongelement. Detta är vägen som leder in till området där MSB byggt kontor. I bakgrunden, på andra sidan floden Tigris, ses delar av centrala Bagdad, utanför den skyddade zonen.
 
Alla gator i Bagdads Gröna zon är omgivna av höga betongelement. Detta är vägen som leder in till området där MSB byggt kontor. I bakgrunden, på andra sidan floden Tigris, ses delar av centrala Bagdad, utanför den skyddade zonen.
 
Schäferhunden vid en av många checkpoints hoppar upp på motorhuven och sniffar efter sprängmedel.
 
Schäferhunden vid en av många checkpoints hoppar upp på motorhuven och sniffar efter sprängmedel.

Över delar av FN-byggnaderna finns ett extra tak som ska fånga upp granater som skickas in i Gröna zonen. Nedslaget i detta tak hade ingen större verkan.

 

Över delar av FN-byggnaderna finns ett extra tak som ska fånga upp granater som skickas in i Gröna zonen. Nedslaget i detta tak hade ingen större verkan.

 

 

FN-organisationerna i centrala Bagdad har länge saknat ett rejält sammanträdesrum. Därför var detta särskilt välkommet när MSB-bygget invigdes i december.

 

Tarja Nord tycker att hennes viktigaste roll har varit att hålla igång bygget av FN-kontor när olika hinder dykt upp.

 

Tarja Nord tycker att hennes viktigaste roll har varit att hålla igång bygget av FN-kontor när olika hinder dykt upp.

 

Chefen för byggföretaget som MSB anlitade, Falah Alnagheeb, var ovan vid att ha en kvinna som uppdragsgivare och motpart. Men han blev en positiv erfarenhet rikare, samarbetet mellan honom och Tarja Nord har fungerat sällsynt väl.

 

Chefen för byggföretaget som MSB anlitade, Falah Alnagheeb, var ovan vid att ha en kvinna som uppdragsgivare och motpart. Men han blev en positiv erfarenhet rikare, samarbetet mellan honom och Tarja Nord har fungerat sällsynt väl.

 

Varje gång Tarja Nord reste mellan förläggningsområdet och kontoret några kilometer bort  var det skyddsväst på som gällde. Och bilen hade förstärkt skydd eller som en irakier uttryckte det.”The UN-cars have hard skin.”

Varje gång Tarja Nord reste mellan förläggningsområdet och kontoret några kilometer bort  var det skyddsväst på som gällde. Och bilen hade förstärkt skydd eller som en irakier uttryckte det.”The UN-cars have hard skin.”

Kontakt:
No such user