Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jordskalvet i Japan - MSB:s förmåga till hjälpinsatser

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-03-11 kl. 10:12
Med anledning av det kraftiga jordskalvet och den tsunamivåg som drabbat Japan upprättar MSB nu beredskap för att kunna stötta UD och svenska ambassaden i Tokyo.
Vid behov har MSB en förmåga att stödja UD med expertstöd, evakueringshjälp eller stödstyrkeberedskap. Om behov finns planerar MSB att sända hjälppersonal inom det närmsta dygnet. 
   
Om det kommer förfrågningar om hjälp från Japan finns det också beredskap att bistå med bland annat snabbinsatsstyrka, search-and-rescue-team och svenska nationella ambulansflyget SNAM.
 
MSB har ännu inte fått några förfrågningar om hjälp.
- Men Japan har bra beredskap och historiskt brukar landet inte efterfråga hjälp. Dessutom är avståndet stort, att skicka en större insatsstyrka ser vi inte som ett scenario, säger Stina Sjölin, enhetschef för MSB:s insatsenhet.
 
MSB följer utvecklingen kontinuerligt.
 
MSB har också ansvar att samordna och stödja berörda aktörer som behöver samverka för att klara av händelsen.
 
MSB:s presstjänst: Erik Löfgren telefon 070-321 88 74
 
 
 
 
 
 
 
Kontakt:
No such user