Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Haiti-katastrofen - Vill du hjälpa till?

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-01-14 kl. 15:37
MSB arbetar för högtryck med att bistå bland andra FN i Haiti. Många hör av sig till oss och vill hjälpa till på olika sätt.
 -Det är glädjande att det finns ett så stort engagemang för att hjälpa andra människor, säger Kjell Larsson, chef för Enheten för insatser på MSB. Dessvärre kan vi av flera anledningar inte ta emot spontanansökningar eller gåvor.
 

Utbildar personal

När det gäller personer som vill göra en insats, har MSB ingen möjlighet att ta emot och anlita frivilliga. Detta för att våra uppdrag är specifika och efterfrågar personal med specifika kunskaper som MSB dels redan har i sitt styrkeregister, dels utbildar och övar för uppgiften.
 
Utbildning och övning är avgörande för bland annat personalens säkerhet och förmåga att utföra uppgiften i en allvarlig situation.
 

Svår logistik

Många vill också skänka material till oss som vi förväntas skänka vidare till behövande. När MSB skickar personal och materiel på ett uppdrag, arbetar vi nästan uteslutande som stöd till en annan organisation. Vi måste därför vara noga med att sända just det som efterfrågas.
 
-Vi har ingen möjlighet att ta emot, förvara och sköta om spridningen av materiel som ingen av våra uppdragsgivare har efterfrågat, förklarar Kjell Larsson. Dessutom kan situationen i ett krisdrabbat område förvärras om vi anländer med personal och material som inte har en klar uppgift.
 
Vi vill minska risken för att öka bördan för de drabbade och hur konstigt det än låter, kan till exempel en stor last extra filtar orsaka stora problem.
 
MSB rekryterar och utbildar personal för framtida insatser.
 
 
Kontakt:
No such user