Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kjell Larsson (i mitten), chef för MSB:s enhet för internationella insatser, deltog i forumet om hur snabba bedömningar av hjälpbehoven efter katastrofer kan effektiviseras.

Förebyggande betonades på Civil Protection Forum

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-11-29 kl. 16:10
När Civil Protection Forum arrangerades i Bryssel 25-26 november fanns Sverige och MSB med på bred front. Detta var tredje upplagan av forumet, årets tema var ”Towards a more resilient society” (Mot ett mer robust samhälle). Cirka 500 personer från hela Europa deltog i forumet, förutom ett stort antal utställare.
Håkan Jevrell, statssekreterare vid Försvarsdepartementet var en av invigningstalarna. Han sa bland annat att Sverige stödjer en förstärkt roll för den så kallade EU-MIC-en (EU:s funktion för hjälpinsatser).
 
I likhet med flera andra inledningstalare betonade Jevrell vikten av satsning på förebyggande åtgärder.
– Det är spektakulärt att rycka ut till en katastrof, men det är ännu viktigare att arbeta för att förhindra olyckor och katastrofer, sa Håkan Jevrell bland annat.
Svenskan Margareta Wahlström var en annan av totalt fem invigningstalare första dagen. Hon är assisterande generalsekreterare för katastrofriskreducering vid FN. Hennes budskap handlade mycket om klimathotet.
– Vatten är redan en mycket påtaglig faktor som en följd av ändrat klimat och denna påverkan kommer att bli större och större. Det handlar både om brist på vatten i delar av världen och alldeles för mycket vatten på andra håll, sa Wahlström bland annat.
 
Flera MSB-chefer sågs också i talarstolar under de två forumdagarna, Helena Lindberg, Katarina Rydberg och Kjell Larsson. Alla tre hakade på invigningstalarna när det gällde vikten av förebyggande arbete.
 
MSB:s generaldirektör Helena Lindberg tryckte i sitt anförande särskilt på den enskildes ansvar, risk- och sårbarhetsanalyser samt tvärsektoriell samverkan myndigheter emellan.
Annars blev det under de två mötesdagarna mycket snack om insatser, det förebyggande glömdes som så ofta bort eller blev en parentes.

Svenska tältet stod pall

I anslutning till forumet exponerade utställare sina produkter. MSB:s skola i Revinge hade egen monter inomhus. MSB-are återfanns även i IHP:s monter (International Humanitarian Partnership) och svarade på frågor om detta internationella nätverk där Sverige för tillfället är ordförandeland.
Alldeles utanför EU-kommissionens väldiga kontorskomplex visade MSB i ett stort, vitt tält upp en Advanced Medical Post med resurser för akutsjukvård. Flera andra länders motsvarigheter till MSB hade också utställningar i tält utanför EU-byggnaden. I den kraftiga vinden natten till invigningsdagen blåste alla tält omkull – utom MSB:s.
 
Text och foto: Stig Dahlén
 
 
Tält för medicinsk vård.
 
MSB:s tält för medicinsk vård i fält klarade de mycket kraftiga vindarna som drog in över Bryssel natten till invigningsdagen. De andra ländernas utställningstält utanför EU-kommissionen blåste omkull.
 

En fyrhjulsdriven landrover, som ingår i MSB:s Advanced Medical Post, fanns också på plats utanför EU-kommissions gigantiska kontorskomplex.
 
Margareta Wahlström
Svenskan Margareta Wahlström, assisterande generalsekreterare för katastrofriskreducering vid FN, talade om klimathotet. Hon tycker att det är positivt att världens politiker äntligen börjat inse faran.
 
 
Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s avdelning Samordning och insats, fick vara med om en fingerad jordbävning med styrkan 6,4 på Richterskalan.
Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s avdelning Samordning och insats, fick vara med om en fingerad jordbävning med styrkan 6,4 på Richterskalan. Här ses hon under den skakiga upplevelsen, som var italienska civilförsvarets dragplåster under Civil Protection Forum.
 
Magnus Qvant, Håkan Jevrell och Helena Lindberg.
MSB Revinge marknadsförde ”MSB College” för de många internationella besökarna. Men marknadschef Magnus Qvant fick emellanåt informera också på svenska, som på bilden till statssekreterare Håkan Jevrell, Försvarsdepartementet och MSB:s chef Helena Lindberg.
Kontakt:
No such user