Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

FN:s högste befattningshavare i Irak Daniel Endres tackade i samband med den officiella invigningen i december Anneli Bergholm Söder, avdelningschef vid MSB, för MSB:s, Sidas och Sveriges gåva till FN. Foto: UNMAS

FN-chef om MSB-bygget: Bästa tänkbara bidraget från ett land till FN

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-02-12 kl. 15:29
Daniel Endres, FN-organisationen UNHCR:s högste chef i Irak, är närmast lyrisk när han beskriver MSB:s kontorsbygge inne i den gröna zonen i Bagdad. – Kontoret hjälper FN att ha en mycket starkare närvaro och förstärker våra möjligheter att hjälpa det irakiska folket, som är i desperat behov av stöd.
Daniel Endres har schweiziskt pass, men är snarare en världsmedborgare. Han har större delen av sitt vuxna liv arbetat i FN:s tjänst i bland annat Pakistan, Afrika och Jemen. Innan han blev UNHCR:s chef i Irak var han 2001-2005 vicechef för flyktingkommissariatets mission i Afghanistan.

Det vanligaste sättet för länder att stötta FN är med penningbidrag och personal. Sverige valde att stötta UNHCR på ett annat sätt:
– Att bygga kontor åt FN på en plats som denna är ett ovanligt bidrag från ett land till FN, men i detta fall kan jag inte tänka mig en bättre gåva. En rad av våra andra samarbetspartners som deltagit i möten i det nya stora sammanträdesrummet har uttryckt sin beundran för Sverige för att ha genomfört detta projekt, säger Daniel Endres.

Många svårigheter

UNHCR har varit samordnade part för FN-organisationerna i förhållandet till MSB när det gäller bygget av kontor. Daniel Endres har följt bygget från start till mål och haft närkontakt med MSB:s projektansvariga i Bagdad, Tarja Nord.
– FN hade aldrig klarat att lika snabbt som MSB föra ett sådant här bygge i hamn. Det finns så många svårigheter att bygga i den inre zonen i Bagdad, så många hinder. Men Tarja Nord har haft en enastående förmåga att hela tiden se förbi de hinder som dykt upp och hittat nya lösningar, säger Endres. 
Apropå Tarja Nord poängterar Daniel Endres gärna att hon är ett strålande exempel på att kvinnor är mycket väl lämpade att ha ledande och ansvarsfulla roller i svåra miljöer som i Bagdad.
– Att leda ett projekt som detta kräver ett antal skickligheter – ovanligt stor människokännedom, organisationsförmåga och ledarfärdigheter. Tarja Nord kombinerar dessa kvalifikationer i en och samma person. Hon gör allt med vänlighet samtidigt som hon är konsekvent och bestämd. 

Se film om MSB:s kontorsbygge i Bagdad (4 min)
 
Daniel Endres sa att det MSB-byggda kontoret kommer att stärka FN:s närvaro i Bagdad och i Irak och möjligheterna att hjälpa civilbefolkningen.
 
Daniel Endres sa att det MSB-byggda kontoret kommer att stärka FN:s närvaro i Bagdad och i Irak och möjligheterna att hjälpa civilbefolkningen.
 
 
Kontakt:
No such user