Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 MSB:s chef Helena Lindberg i livlig diskussion med ordföranden i EU-projektets styrgrupp Klaus Buchmüller från tyska Technisches Hilfswerk. MSB:s generaldirektör Helena Lindberg i livlig diskussion med ordföranden i EU-projektets styrgrupp Klaus Buchmüller från tyska Technisches Hilfswerk.

EU-projekt använder svenska stödstyrkan som förebild

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-06-04 kl. 10:20
Övriga Europa har MSB och Sverige som förebild för en styrka som snabbt ska kunna undsätta egna medborgare som drabbats av en större kris utomlands.
– Den svenska stödstyrkan är det goda exemplet vi gärna lyfter fram, sa Klaus Buchmüller från tyska THW, Technisches Hilfswerk, på en workshop i Karlstad i början av juni.
 
THW, Tysklands motsvarighet till MSB, leder ett EU-finansierat projekt som syftar till att skapa nationella funktioner för att stötta ländernas ambassader och andra konsulära institutioner vid krislägen. Två kriser senaste decenniet har satt fokus på behovet av bra förberedelser, flodvågskatastrofen 2004 och evakueringen från krigsdrabbade Libanon 2006.
  
– När vi fick uppdraget att leda detta EU-projekt kontaktade jag direkt Sverige som genom först Räddningsverket och därefter MSB byggt upp en nationell styrka för att undsätta svenskar i andra länder. Det känns som en styrka att ha MSB som partner i detta projekt, sa Klaus Buchmüller.
 
EU-projektet går under namnet SERM (Support for Evacuation, Reception and Movement). En första workshop hölls i Bonn i november 2009. Ett av målen med workshopen  i Karlstad 2-3 juni var att få till en ökad samverkan och samarbete mellan ”civil protection” och företrädare för den ”konsulära sidan”.

– Jag har aldrig tidigare varit med om sådan uppställning kring dessa frågor. 55 personer från 27 länder kom till Karlstad, 17 av länderna skickade ambassadfolk. Här fanns också företrädare för FN, EU, polis och andra. Jag är imponerad, sa Buchmüller.
Han är ordförande i SERMS:s styrgrupp, som ska mötas ytterligare två gånger. I början av nästa år kan det finnas ett slutdokument.
MSB:s Fredrika Lindholm, vice ordförande i styrgruppen, säger:
– Vår ambition är att utarbeta ett antal riktlinjer, som enskilda länder kan använda sig av.
 
Workshopen i Karlstad öppnades av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg. Hon betonade vikten av samarbete och samverkan, inte bara över nationsgränser utan också mellan olika sektorer.
 
Några gemensamma EU-styrkor eller liknande för att undsätta EU-medborgare i nöd tror däremot inte Helena Lindberg på:
– Nej det här måste bygga på medlemsstaternas resurser.
I personalpoolen för den svenska stödstyrkan finnas i dag 200 utbildade och övade, i höst utbildas ytterligare 50. Parallellt med att bygga upp denna resurs har MSB utbildat ambassadpersonal i ett 15-tal städer runtom i världen i syfte att ytterligare höja den svenska beredskapen när många medborgare drabbas samtidigt utomlands.
 
Är Sverige ledande på detta område i Europa?
– Låt mig hellre uttrycka det så här: Vi har inspirerat övriga Europa och det är bra nog. Det framgår inte minst av samarbetet inom SERM, säger Helena Lindberg.
 

Veronika Wolf
Veronika Wolf från OCHA i Geneve berättade i sitt föredrag om internationellt samarbete när katastrofer eller kriser inträffat.
 
Luis Pereira da Costa
Luis Pereira da Costa, högt uppsatt företrädare för EU:s “Civil Protection”, var nöjd över den breda representationen på workshopen i Karlstad.
 
Giorgio Porzia
Italienaren Giorgio Porzia representerade ”den konsulära sidan” inom EU och han uttryckte både förväntningar på och farhågor för en ökad samverkan mellan utrikesförvaltningar och ”Civil Protection”. Mest förväntningar.
 
Sofia Albrechtsson
Sofia Albrechtsson från MSB presenterade bland annat EU:s utbildnings- och övningsverksamhet inom ”Civil Protection”. 
 

 
Kontakt:
No such user