Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Uppfattningar och förväntningar om trygghet och säkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-12-04 kl. 09:00
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och MSB ger årligen ut rapporten "Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet". Den ger uppgifter om vilka kommuner som förefaller vara trygga och säkra, hur utvecklingen sett ut över tid, vilken betydelse lokala förhållanden har för resultatet samt ger lärdomar mellan kommuner.

Temat i 2014 års rapport är medborgarnas uppfattningar och förväntningar om trygghet och säkerhet. Rapporten innehåller information om olyckor, samhällsstörningar och om hur medborgarna ser på sin trygghet i kommunen.

Kommunerna rangordnas i rapporten enligt ett sammanvägt värde, grundat på hur vanligt det är med olyckor och brott i kommunen. Kommunerna som ligger i topp arbetar behöver inte vara bäst inom området trygghet och säkerhet, alla har olika förutsättningar. Men det sammanvägda värdet är användbart när en kommun jämför sitt utfall med andra med likvärdiga förutsättningar. Detta är ett av flera instrument kommunerna kan använda i utvecklingsarbetet för att minska olyckorna och öka krishanteringsförmågan.

Öppna jämförelser. Trygghet och säkerhet 2014, tema medborgarnas uppfattningar och förväntningar
Sveriges kommuner och landsting ger, i samverkan med MSB, varje år ut publikationen Öppna jämförelser - trygghet och säkerhet. 2014 års ...
Publikationsnummer:
MSB785
 
 

Intervju med SKL:s VD Håkan Sörman och MSB:s generaldirektör Helena Lindberg på Youtube

 Pressmeddelande Öppna Jämförelser på SKL:s webbplats

Rapport ger råd och stöd

I rapporten "Ta ett samlat grepp" som SKL och MSB gav ut gemensamt 2013, kan kommuner hämta stöd och råd och få vägledning. Den hanterar främst området skydd mot olyckor och krishantering men har även tydliga kopplingar till det lokala brottsförebyggande arbetet, folkhälsoarbete med mera.

Beställ rapporten "Ta ett samlat grepp" hos SKL

Kontakt:
No such user