Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samhällets kostnader för drunkningsolyckor 2005

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-03-23 kl. 11:11
Den totala samhällskostnaden för drunkningsolyckor som inträffade i Sverige under 2005 beräknas uppgå till 731 miljoner kronor. Läs mer i en ny rapport från MSB.
I en ny rapport beskrivs samhällets kostnader i samband med drunkningsolyckor som inträffade år 2005.
 
Detta är den tredje i en serie av rapporter med beräkningar för flera olyckstyper i syfte att skatta den totala kostnaden för olyckor i Sverige. De tidigare rapporterna behandlar bränder och vägtrafikolyckor.  I denna rapport redovisas endast resultatet av beräkningarna.
 
Den som vill veta mer om hur kostnaderna är beräknade hänvisas till rapporten Samhällets kostnader för drunkningsolyckor – beräkningar som också publiceras inom kort. Olyckor genererar kostnader före, under och efter själva händelsen men här ingår inte de kostnader som infaller före olyckan (förebyggande kostnader).
 
Den totala samhällskostnaden för drunkningsolyckor som inträffade i Sverige under 2005 beräknas uppgå till 731 miljoner kronor i 2005 års penningvärde. De indirekta kostnaderna, det vill säga de resurser som inte uppstod eller förlorades till följd av olyckorna, i form av produktionsbortfall uppgick till 654 miljoner kronor, vilket motsvarar nära 90 procent av den totala kostnaden.
 
De direkta kostnaderna, det vill säga de resurser som förbrukades till följd av olyckorna, uppgick till 77 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt 10 procent av den totala kostnaden. Den största kostnadsposten bland de direkta kostnaderna vid drunkningsolyckor är kostnaden för sluten vård.
 

Kontakt

Vill du veta mer, kontakta Linda Ryen,  Enheten för lärande av olyckor och kriser, MSB. E-post linda.ryen@msb.se 

Kontakt: