Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Samhällekonomiska konsekvenser av suicid

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-01-27 kl. 08:36
En ny rapport från MSB innehåller beräkningar av samhällsekonomiska konsekvenser till följd av de suicid som inträffade 2014. Här omfattas kostnader som uppstod till följd av fullbordade suicid i Sverige 2014, både kostnader som inföll under 2014 och sådana som antas uppstå under senare år.

Suicid är en mänsklig tragedi som inte bara påverkar offren utan också deras familjer, vänner och kollegor. Det kan tyckas okänsligt att lägga ett ekonomiskt perspektiv på detta, men det är ett faktum att suicid, precis som till exempel olyckor och sjukdomar, medför samhällsekonomiska konsekvenser i form av resurser som förbrukas, produktionsbortfall samt en omfattande förlust av potentiella levnadsår.

Skattningen är ett sätt att väga samman olika konsekvenser till en välfärdsförlust, vilket innebär att även om antalet suicid minskade skulle det inte innebära att motsvarande ekonomiska resurser frigjordes.

Samhällsekonomiska konsekvenser av fullbordade suicid
Denna rapport innehåller beräkningar av samhällsekonomiska konsekvenser till följd av de suicid som inträffade 2014. Här omfattas kostnader
Publikationsnummer:
MSB946
 
 
Kontakt: