Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Statistik på riksnivå om kommunal räddningstjänst 2014

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-06-17 kl. 14:19
Under 2014 genomförde räddningstjänsterna drygt 117 900 insatser. De största förändringarna 2014 jämfört med tidigare år handlar om färre insatser till bränder och en stor ökning av insatser till översvämning och vattenskador. Antal inrapporterade IVPA-larm, i väntan på ambulans, ökade och översteg för första gången 13 000. Det visar statistiken i MSB:s nyligen utgivna rapport Räddningstjänst i siffror 2014.

Rapporten ger en översiktlig bild av räddningstjänstområdet. Den innehåller beskrivande statistik på riksnivå om den svenska kommunala räddningstjänstens insatser, bemanning och kostnader under året. De statistiska beskrivningarna är kompletterade med tematiska fördjupningar, samt större eller särskilt utmanande räddningsinsatser som ägde rum under 2014.

Färre insatser till bränder

Under 2014 genomfördes 1 160 färre insatser till bränder jämfört med under 2013. Antalet inrapporterade insatser till bränder i byggnader sjönk med 540 och understeg 10.000. Det var det lägsta antalet insatser till byggnadsbränder sedan nationell statistik infördes 1998. Antal insatser till bränder utanför byggnader minskade med 620 stycken.

2014 var ett regnigt år

Insatser till översvämning av vattendrag och andra vattenskador ökade med nästan 50 procent under 2014. Många av dessa inträffade i Västra Götaland och Halland under augusti och oktober.

Sjukvårdslarmen fortsätter att öka

Sett till antalet genomförda räddningsinsatser de senaste tio åren är variationer i antalet insatser år från år små. En av de största förändringarna under den senaste tioårsperioden är att larm till andra uppdrag än räddningsinsatser har ökat i stor omfattning. Här är det antal inrapporterade sjukvårdslarm, så kallade IVPA-larm som ökar och 2014 översteg de för första gången 13.000.

I ett antal kommuner, främst i glesbygd, är detta nu den klart dominerande larmtypen. Även om det inte rör sig om räddningsinsatser enlig lag om skydd mot olyckor väljer flertalet räddningstjänster att redovisa dem i den nationella insatsrapporten.

Räddningstjänst i siffror 2014
Syftet med denna rapport är att ge en översiktlig bild av räddningstjänstområdet. Den innehåller beskrivande statistik på riksnivå om den...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB863
Antal
Ej i lager
 
 

Fakta om MSB:s statistik

Sedan 1998 har MSB årligen tagit fram statistik om den kommunala räddningstjänsten. På msb.se och i MSB:s statistikportal IDA finns även detaljerade statistiktabeller och möjlighet att göra egna anpassade uttag.

Tabellbilagan till Räddningstjänst i siffror 2014 (Excel, nytt fönster)

Gör egna uttag ner på kommunnivå i statistikverktyget IDA

 

Kontakt: