Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Personskadestatistiken för 2015 publicerad

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-03-17 kl. 12:41
Den senaste statistiken avseende personskador från Socialstyrelsens databaser Patientregistret - PAR och Dödsorsaksregistret - DOR är nu publicerad i vårt verktyg IDA.

Vi använder bland annat statistiken för att kunna ge en samlad bild av olycks- och skadeläget i landet.

Statistiken som nu är publicerad avser 2015 och presenterar yttre orsaker till skador och förgiftningar både för omkomna och för patienter som vårdats på sjukhus.

Under begreppet skador ingår oavsiktliga händelser (olyckor), avsiktliga händelser (våld, självtillfogade), och händelser med skador där avsikten är oklar.

Öppna jämförelser

Personskadestatistiken används som en del i rapporten Öppna jämförelser: Trygghet och Säkerhet som MSB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tar fram varje år. I rapporten finns jämförelsetal, så kallade indikatorer, t ex hur många personer som skadas per 1000 invånare och år. Dessutom används personskadestatistiken tillsammans med annan statistik för att sammanställa rankinglistor på hur säkra och trygga Sveriges kommuner är.

Stöd för förebyggande arbete

Personskadestatistiken används i MSB:s förebyggande arbete för att bland annat beskriva hur barn och unga skadas.

– Barnskadestatistiken hjälper oss att inrikta och prioritera arbetet när det gäller att motverka olycksfall som leder till personskador hos barn och unga, säger Linda Smedberg, handläggare enheten för brand- och olycksförebyggande arbete.

Statistiken används även som en viktig komponent vid beräkning av samhällets kostnader för olyckor, till exempel vid beräkningar av kostnader för bostadsbränder.

Leta statistik i IDA

I verktyget IDA kan du söka på hur många som vårdats på sjukhus på grund av skador och hur många som omkommit till följd av skador. Statistiken är uppdelad på orsaker, län, kommungrupper, kommuner, och ålderklasser.

Personskadestatistik i IDA

Läs även Socialstyrelsen nyhet om statistiken "Allt färre läggs in på sjukhus för att ha utsatts för våld"

Kontakt: statistik@msb.se statistik@msb.se