Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Opinioner 2012

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-05-02 kl. 10:28
Åtta av tio svenskar tycker att vi bör ha ett militärt försvar. Två av tio ser det som troligt att det kommer inträffa en terrorisattack under de närmsta fem åren till skillnad mot förra året då fem av tio trodde samma sak. Det visar MSB:s undersökning Opinioner 2012.
Inställningen till att Sverige ska ha ett militärt försvar är förhållandevis stabil över tid.
 
- De försvarsaspekter som flest bedömer är av störst betydelse för försvarets trovärdighet är moderna vapensystem, förmågan att försvara hela landet respektive medborgarnas försvarsvilja. Män och personer över 65 år är mer försvarsvänliga än kvinnor och personer under 65 år, säger Ingela Stenbäck, statistiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
 
Den händelsetyp som flest tror kan inträffa i närtid är en omfattande olycka inom kollektivtrafiken (44 procent). De minst troliga händelserna på fem års sikt anses vara brist på dricksvatten eller livsmedel samt militära angrepp.
 
Andelen som anser att det är mycket eller ganska troligt att det ska inträffa en terroristattack i Sverige de närmsta fem åren har minskat från 50 procent 2011 till 20 procent 2012.
 
- Minnet är antagligen kort. I förra undersökningen, 2011, fanns händelserna i Norge den 22 juli 2011 och självmordsbombningen i Stockholms centrum under julhandeln 2010 i färskt minne varför man då gjorde en annan bedömning, säger Ingela Stenbäck.
 
Utvecklingen i Mellanöstern slår igenom starkt i årets mätning. Andelen som är mycket eller ganska oroade över denna har ökat med över 10 procentenheter och är nu 65 procent. Oron för smittsamma sjukdomar fortsätter däremot att minska. I Opinioner 2012 anger 36 procent att de är mycket eller ganska oroade för spridning av smittsamma sjukdomar.
 
- Det är den lägsta noteringen sedan frågan infördes i undersökningen 2004. Samtidigt har tilltron till myndigheternas beredskap att hantera en omfattande epidemi minskat, säger Ingela Stenbäck.
 
Av undersökningen framgår att kvinnor generellt är mer oroade för de olika hoten än vad män är.
 
Det råder fortsatt en överväldigande positiv syn på att dagens Sverige är ett bra land att leva i. Andelen som svarat mycket bra har visat en stadig ökning sedan 2004 och ligger nu på 60 procent.
 

Ladda ner rapporten

Opinioner 2012
Säkerhetspolitik, samhällsskydd och beredskap är områden som relativt få av oss tänker på till vardags. Ändå representerar de grundläggande
Publikationsnummer:
MSB554
 
Kontakt: Ingela Stenbäck