Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vanligaste skadorna bland jägare är kniv- och fallolyckor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-09-08 kl. 07:39 | Uppdaterad:2017-10-25 kl. 13:29
Jaktsässongen är i full gång och jakten erbjuder jägarna många glädjeämnen och naturupplevelser. Det finns dock många skaderisker som lurar runt hörnet. Ofta förknippar man vådaskjutningar som en stor risk. Jägarna själva nämner att mötet med rovdjur är en risk. Men de vanligaste olyckorna är fallolyckor, snedtramp, knivolyckor och hundbett.

I genomsnitt skadas 500 personer varje år i samband med jakt. Endast två procent är kvinnor och medelåldern är 50 år. De vanligaste olyckstyperna är fall- och knivolyckor. Dessa bägge olyckstyper står tillsammans för 65 procent av alla olyckor. Jägarna halkar, snavar och snubblar, ramlar ner från jakttorn eller skär sig på knivar under slakt.

Tio procent av olyckorna beror på hundbett och två procent beror på vådaskott. Olyckor med såg, yxa och fyrhjulingar förekommer också.Två tredjedelar av olyckorna inträffar under tiden september till oktober och flest olyckor inträffar på söndagar.

Statistik om personskador finns i MSB:s statistikverktyg IDA

Kontakt: Jan Schyllander