Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bränder under advent, jul och nyår

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-12-04 kl. 13:30
Mer än 40 % av räddningstjänstens insatser till brand i bostad genomförs under perioden december till mars. Antalet soteldar i skorstenen är den främsta orsaken till ökningen under vintermånaderna. Bränder orsakade av ljus ökar under december. De senaste fem åren har drygt 40 % av alla ljusbränder inträffat i december, med toppar den andra och fjärde advent. Nästan 70 % av alla bränder orsakade av fyrverkerier inträffar under jul och nyårshelgen.

Orsaken till att bostäder brinner ser väldigt olika ut för småhus och villor jämfört med lägenheter i flerbostadshus. Ett problem som särskilt utmärker sig i flerbostadshus är glömd spis medan småhus är särskilt drabbade av soteldar.

Mer statistik om bostadsbränder hittar du i IDA, MSB:s statistikverktyg:

Bränder under jul, nyår och trettonhelgen

Bränder i December

Bränder under vintern

Eldstadsrelaterade bränder

Allmänt om bränder i bostäder

Kontakt: Mikael Malmqvist