Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB har tagit fram rapporten Räddningstjänst i siffror 2013

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-06-27 kl. 09:08
Under 2013 genomförde räddningstjänsterna drygt 116 500 insatser. De största förändringarna 2013 jämfört med 2012 handlar om stormskador och bränder i skog och mark. Detta visar statistiken i en ny rapport som i år även innehåller analyser och fördjupningar av några större händelser.

Rapporten innehåller beskrivande statistik och analyser på riksnivå om den svenska kommunala räddningstjänstens utformning och insatser under året.

2013 var ett stormigt år

66 procent av alla insatser till stormskador skedde under tre dagar 2013.

Ett antal stormar – Simone, Hilde, Sven och Ivar – drabbade olika delar av landet under sista kvartalet. Insatser till stormskador ökade på grund av detta trefaldigt under 2013 jämfört med 2012, säger Morgan Asp, statistikproducent på MSB.

Det varma vädret, inte minst under juli månad, medförde att insatser till bränder utomhus ökade med 24 procent jämfört med året innan. Merparten var bränder i skog och mark.

Fler larm till sjukvårdsuppdrag

Sett till antalet genomförda räddningsinsatser de senaste tio åren är trenden svagt uppåtgående, även om variationer i antalet insatser år från år är små. En av de största förändringarna under den senaste tioårsperioden är att larm till andra uppdrag än räddningsinsatser har ökat i stor omfattning.

Under 2004 var antalet rapporterade andra uppdrag 14 900 och motsvarande siffra 2013 var 23 620. Ökningen förklaras till största delen av att allt fler landsting sluter avtal med räddningstjänsten, vilket har medfört att räddningstjänsten i större utsträckning larmas till sjukvårdsuppdrag.

Räddningstjänst i siffror i ny tappning

I årets rapport har upplägget ändrats jämfört med tidigare.

Layouten har förändrats och vi har valt att fokusera mer på analyser och fördjupningar, säger Morgan Asp.

Fördjupningar i år är förändringar inom räddningstjänsten i ett tioårsperspektiv, samt större händelser eller särskilt komplicerade räddningsinsatser under 2013 som exempelvis Tranarpsolyckan. En fördjupning görs även kring samhällets kostnader för bränder, avslutar Morgan Asp.

Rapporten innehåller ett avsnitt om den samlade personskadebilden i Sverige. Syftet är att sätta in räddningstjänstens insatser vid personskador i ett större sammanhang. Med den befintliga insatsrapporten handlar räddningstjänstens rapportering främst om själva räddningsinsatsen och mindre om olyckors konsekvenser.

I de fall räddningstjänsten rapporterar personskador saknas uppgifter om kön, ålder och typ av skada. Sjukvårdens personskadedata ger en mer heltäckande beskrivning av personskador.

Ladda ner rapporten Räddningstjänst i siffror 2013 (PDF, nytt fönster)

Fakta om MSB:s statistik

Sedan 1998 har man årligen tagit fram statistik om den kommunala räddningstjänsten. Det finns även detaljerade statistiktabeller och möjlighet att göra egna anpassade uttag. Dessa finns på msb.se samt i MSB:s statistikportal IDA.

Statistik kring räddningsinsatser i statisitikverktyget IDA

Läs mer om hur du kan få fram anpassad statistik

Statistikportalen IDA på ida.msb.se

Fler statistiknyheter på msb.se/statistik

 

Kontakt: