Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lägsta antalet omkomna i brand på 2000-talet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-01-02 kl. 12:28
För andra året i rad visar preliminär statistik på att antalet omkomna i bränder är under 100. Under 2014 har 76 omkommit i 69 bränder varav 68 personer omkom i brand i sin bostad. Antalet döda i bränder har minskat under flera år men under 2014 har minskningen varit påfallande stor. Jämfört med 2013 har antalet omkomna minskat med 21 % och antalet dödsbränder med 20 %.

Vad den kraftiga minskningen av antalet omkomna beror på är ännu för tidigt att säga då vi ännu inte har alla uppgifter om brandorsaker och övriga omständigheter vid bränderna. Vi hoppas kunna göra en grundlig analys av bränderna för att kunna få klarhet i vilka förhållanden som bidrar till färre döda i bränder. Det vi hittills har noterat är att antalet omkomna i brand i småhus minskat under året samt att antalet omkomna män minskat mot tidigare år, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB.

Antalet män har minskat bland de omkomna och under 2014 var det 45 män mot genomsnittliga 71 (2009-2013). Antalet omkomna kvinnor ligger på ungefär samma nivå som tidigare år, 31 mot genomsnittet på 39. Tidigare år har det varit en tydligare skillnad mellan könen, men förra året var det en jämnare fördelning.

Det är ännu för tidigt att säga om det är en bestående nedåtgående trend då antalet omkomna i brand är relativt få och variationen är slumpmässig. I arbetet med den nationella strategin arbetar vi bland annat för att minska antalet omkomna i brand. Premilinära siffror för 2014 tyder på att vi är på rätt väg, men statistiken kan förändras och det är svårt att veta hur det nya året kommer att bli, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB.

Vi måste fortsätta arbetet med att öka medvetenheten hos enskilda om brandrisker och hur man ska agera i händelse av brand. Det är inte alla som vet att en bostad kan vara övertänd snabbare än räddningstjänsten hinner fram. Med fungerande brandvarnare och 6 kg pulversläckare kan man göra en första insats för att förhindra att en bostad brinner ner. Vi på Brandskyddsföreningen, tillsammans med MSB, räddningstjänsterna och flera andra aktörer, rekommenderar alla att ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare  Brandskyddsföreningen Sverige

Alla har inte möjlighet att testa brandvarnare själv och det vi sett genom åren är att det är många äldre och personer med nedsatt funktion/rörlighet som omkommit i brand. Så om du möter äldre släktingar nu under helgerna, varför inte passa på att testa deras brandvarnare och se över deras brandskydd, säger Anders Lundberg, brandingenjör MSB

Nästa steg nu är att gå igenom de rapporter vi har fått in och göra en analys av vad årets minskning kan bero på och för att veta vad vi ska satsa på framöver inom Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan. Inom strategin kommer vi även att analysera de 6000 bränder som inträffar i bostäder varje år, fortsätter Anders Lundberg, MSB.

Preliminär statistik för 2014 finns i IDA

Kontakt

MSB: Presstjänst 070-321 88 74

Brandskyddsföreningen Sverige: Anders Bergqvist 070-594 33 37

Skydda dig mot brand

Brandvarnare i varje bostad

 • Brandvarnare ska vara monterade i taket. Det ska vara minst 50 cm till närmaste vägg runt brandvarnaren.
 • Placera brandvarnare i eller intill sovrum samt nära kök.
 • Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
 • Tryck på knappen på brandvarnare för att test att brandvarnaren fungerar en gång i månaden
 • Byt batteri i brandvarnaren när den varnar för dåligt batteri eller inte fungerar vid test.
 • Brandvarnare ska vara godkänd enligt standarden SS-EN 14604

Brandsläckare, 6 kg pulver

 • Ha pulversläckare i din bostad
 • Placera släckare på synlig plats, gärna i bostadens entré.
 • Har du stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare.
 • Kontrollera att tryckmätaren ska stå på grönt, slangen är hel och att plomberingen sitter kvar
 • Pulversläckaren ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7.

Brandfilt 120x180 cm

Med en brandfilt kan du släcka en brand i till exempel kläder, möbler eller på spisen. Ha en brandfilt på varje våning. Gärna nära kök då de flesta bränder startar där.

Mer om hur du skyddar dig mot brand

Läs mer på DinSäkerhet.se/brand

Registrera dig för SMS-påminnelse om att testa brandvarnaren skyddadigmotbrand.se

Brandskyddsföreningen Sverige

 
 

Antal omkomna per år 2009-2014 samt antal män och kvinnor

ÅrAntal dödaKvinnorMän
2009 124 43 81
2010 130 46 84
2011 102 36 64
2012 103 37 66
2013 96 35 61
2014* 76 31 45

* = preliminär statistik

Antal omkomna per län under 2014

(preliminär statistik)

Län Antal döda i brand
Stockholms län  21
Skåne län 7
Uppsala län  7
Västra Götalands län  6
Östergötlands län  6
Jämtlands län  5
Kalmar län  5
Västernorrlands län  5
Västerbottens län  3
Örebro län  3
Södermanlands län  2
Värmlands län  2
Blekinge län  1
Gävleborgs län  1
Kronobergs län  1
Västmanlands län  1

 

Mer detaljerad statistik finns i ida.msb.se

Kontakt:
Karin Albinson Karin.Albinson@msb.se