Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Håll koll på majbrasan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-04-29 kl. 11:30
Valborgsmässoafton och första maj är de dygn, förutom nyårsafton, då räddningstjänstsen åker på flest utryckningar till bränder. På valborgsmässoafton kan vi se en tydlig ökning av bränder mellan kl.20.00 och midnatt. Majbrasor, eldning av gräs och annat, samt fyrverkerier är de största orsaken till denna ökning.

 Antal bränder under valborg.

Det är främst bränder utomhus som ökar under dessa två dygn. Vi ser ingen nämnvärd skillnad för bränder i byggnader. Bränder som anlagts med uppsåt minskar något, medan barns lek med eld ökar under valborgsmässoafton. En annan iakttagelse är att bränder med okänd brandorsak minskar.

Ett normalt dygn sker flest bränder under eftermiddagen, för att sedan avta under kvällen och natten. Som lägst är det under morgontimmarna. Valborgsmässoafton sticker ut då bränderna inte avtar under kvällen utan de ökar markant från klockan 20.00 och midnatt .

Gräsbränder är vanligast från mars till och med maj. 

Generellt sett sker flest insatser till gräsbränder i mars och maj, medan insatser till skogsbränder är vanligast mellan maj och juli. Gräsbränder har ett snabbare brandförlopp än bränder i skogsbeklädd mark eftersom bränslet i skogen är tätare. Stora ytor gräs eller åker kan brännas av på mycket kort tid med dramatiska förlopp. Däremot kan bränder i skog vara mer svårsläckta än bränder i gräs och åkermark.

 Aktuell gräsbrandsrisk

Mer statistik om bränder i skog och vegetation i IDA 

På DinSäkerhet.se finns mer information om Majbrasor


 

Kontakt: Morgan Asp