Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Funktionsnedsättningar som riskfaktor för olycksfall och andra skador

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-06-02 kl. 09:34
Denna rapport är tänkt att ge en inblick i det nuvarande forskningsläget när det gäller olika typer av funktionsnedsättningar och deras potentiella inverkan på risken för olyckor och skador.

I Sverige finns kanske bortemot en miljon människor som har någon form av funktionsnedsättning. Vissa specifika sjukdomstillstånd innebär ökad risk för olycksfall och andra skador, exempelvis epilepsi. 

Den här rapporten fokuserar på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men även andra, somatiska, funktionsnedsättningar berörs.

Av kunskapssammanställningen i rapporten framgår att personer med ADHD, utvecklingsstörning, epilepsi, fetma eller synfel har en ökad skaderisk. Många av dessa funktionsnedsättningar/tillstånd har visat sig öka främst risken för fallskador, såsom frakturer, stukningar och skador av mjukvävnader. Detta medan andra, som ADHD, snarare verkar öka risken för skada eller olyckor rent allmänt då inga tydliga mönster i skadetyp eller yttre orsak kunde ses.

Funktionsnedsättningar som riskfaktor för olycksfall och andra skador
Denna rapport är tänkt att ge en första inblick i det nuvarande forskningsläget när det gäller olika typer av funktionsnedsättningar och ...
Publikationsnummer:
MSB664
 
 
Kontakt:
No such user