Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Fortsatt minskat antal bränder i Sverige

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-12-14 kl. 12:58
Under år 2015 fortsatte minskningen av räddningstjänstens insatser till bränder i Sverige och det är den lägsta nivån sedan inrapporteringen började 1996. Detta plus annan statistik om räddningstjänsten går att läsa i den tjugonde upplagan av Räddningstjänst i siffror.

Under 2015 genomfördes 9 500 insatser till bränder i byggnader. Det är det lägsta antalet sedan insatsrapporter började samlas in 1996 och är en minskning med två procent sedan 2014. Det som framförallt minskade under 2015 jämfört med 2014 var insatser till:

  • bränder i byggnader, (villor, flerbostadshus, industrier mm)
  • bränder ej i byggnad (skog och mark, fordon, papperskorg, soptunna med mera),

– Det är glädjande att vi ser att antalet bostadsbränder fortsätter att minska, säger Patrik Perbeck, chef över de brand- och olycksförebyggande frågorna. Sedan 2010 har antalet insatser till bränder i bostäder minskat med drygt 1200 insatser och det är framförallt eldstadsrelaterade bränder i villor som minskat.

Totala antalet insatser har ökat

Räddningstjänsten genomförde totalt 97 500 räddningsinsatser under förra året. Det är drygt 4000 fler än 2014, även om antalet bränder minskade så ökade andra insatser.

Ökningen beror på att insatser till larm utan tillbud (framförallt automatlarm utan brand eller gasutsläpp) ökade med cirka 2500 och antalet insatser till trafikolyckor med cirka 1500

Fördjupade analyser

I Räddningstjänst i siffror 2015 presenteras några utvalda områden inom statistiken lite djupare:

  • Insatstidens betydelse
  • Räddningstjänstens roll i trygghets- och säkerhetsarbetet
  • Omkomna i bränder
  • Branden i Eksjö gamla trästad

Sök mer statistik i IDA

I MSB:s statistiksystem finns all statistik både på riks-, läns- och kommunnivå. Du kan även söka mer om brandorsaker och se statistik över tid.

Snabb fakta om räddningstjänstens insatser 2015 (Öppnas i MSBs statistikverktyg IDA)

Digital rapport

Årets version av Räddningstjänst i siffror finns endast i digitalt format och finns för nedladdning och utskrift på msb.se/statistik.

Räddningstjänst i siffror 2015
Syftet med denna rapport är att ge en översiktlig bild av räddningstjänstområdet. Rapporten innehåller beskrivande statistik på riksnivå om
Publikationsnummer:
MSB1051
 
 

Tabellbilaga Räddningstjänst i siffror 2015 (excel)

 

Kontakt:
Mikael Malmqvist Mikael.Malmqvist@msb.se