Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Fler har omkommit vid brand i år och högst risk är det för äldre människor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-12-22 kl. 13:30
Under många år har antalet omkomna i bränder minskat. Under 2015 har den positiva utvecklingen vänt. Redan i november passerade antalet omkomna förra årets totalsiffra, och den fortsatta utvecklingen ser dyster ut. Hittills i år har 112 personer omkommit i brand. Nu står förhoppningarna till att det inte ska bli så många dödsbränder under jul- och nyårshelgerna.

Förra året, 2014, omkom betydligt färre vid brand än det gjort någonsin tidigare, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är tyvärr inte överraskande, men oerhört ledsamt, att antalet omkomna vid brand ökar igen.

Ingen månad eller speciell händelse har särskilt påverkat ökningen av dödsbränderna. Det är som förut bränderna i olika typer av boendeformer som dominerar, nästan åtta av tio har omkommit där de bor. Antalet omkomna i vårdboenden ligger på en förhållandevis låg nivå jämfört med för 15 år sedan – runt sex procent.

Anmärkningsvärt är att i slutet av maj omkom tio personer inom loppet av tio dagar, tre vid en och samma lägenhetsbrand samt tre personer vid en brand i en husvagn. I slutet av september omkom fyra personer vid en båtbrand. Den senaste helgen omkom två vuxna och ett barn i en villabrand i Värmland.

I maj var det flera personer som omkom i någon form av fritidshus, campingstuga eller husvagn. Det visar verkligen hur viktigt det är att ha en fungerande brandvarnare även i dessa boendemiljöer, säger Anders Lundberg. Får man ingen varning alls – ja då har man en väldigt liten chans att hinna sätta sig i säkerhet eller att försöka släcka.

Tyvärr räcker det inte alltid med en fungerande brandvarnare. Liksom tidigare år är det främst äldre personer som omkommer vid bränder, nästan sex av tio är äldre än 65 år. Att bo kvar i sitt hus eller en lägenhet kan vara en trygghet för många äldre, men det innebär också risker om man inte kan hantera riskerna med bränder.

För många äldre behövs ett individanpassat brandskydd som varken behöver vara svårt eller kostsamt att lösa, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare för Brandskyddsföreningen i Sverige.

Erfarenheterna visar att just december brukar vara en av de månader då flest omkommer vid bränder, säger Anders Lundberg och avslutar med att ge följande råd:

Om du möter äldre släktingar nu under helgerna, passa då på att testa deras brandvarnare och se över deras brandskydd. Var försiktiga med öppen låga och använd inte elektriska apparater som är gamla, slitna eller trasiga.

Efter trettonhelgen kommer MSB att kunna sammanställa de preliminära siffrorna för antalet omkomna vid bränder under 2015, inklusive jul- och nyårshelgerna.

Se statistiken i Ida

Läs mer om hur du kan skydda dig mot brand på DinSäkerhet.se

MSB: Presstjänst 070-321 88 74

Brandskyddsföreningen Sverige: Anders Bergqvist 070-594 33 37

Kontakt: MSB:s presstjänst infoiberedskap@msb.se