Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Översvämning lokalt.

Ny rapport: Ekonomiska konsekvenser av kraftiga skyfall

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-09-15 kl. 08:43 | Uppdaterad:2015-04-28 kl. 13:25
I en ny rapport, framtagen av Centrum för Klimat och Säkerhet (CCS) vid Karlstads universitet på uppdrag av MSB, beskrivs ekonomiska konsekvenser av skyfall. Rapporten är en fallstudie av tre skyfall i Värmland där CCS fått tillgång till skadekostnader från Länsförsäkringar Värmland.
En av de möjliga konsekvenserna av ett förändrat klimat är en ändrad nederbördsfördelning, med översvämningar av större vattendrag och sjöar som följd. Sådana scenarier är eller håller på att bli väl utredda och riskområden karterade.
 
På lokal nivå kan dock kortvariga, kraftiga skyfall orsaka stor skada, utan att området som sådant anses vara översvämningsbenäget. En ökning av extremvärden beträffande skyfall/dygnsnederbörd har noterats de senaste decennierna och en fortsatt ökning anses trolig. Slumpmässigheten i förekomsten gör fenomenet till en problematik som potentiellt kan beröra många kommuner.
 
Rapporten
 
Kontakt: