Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Antal döda i bränder minskar - en trend

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-12-22 kl. 10:00 | Uppdaterad:2016-12-22 kl. 08:43
Under 2016 har hittills 110* personer omkommit vid brand. Det är hittills något färre än förra året och vi ser en minskning av antalet omkomna de senaste tio åren.

De senaste tio åren ser vi en nedåtgående trend, även om det mellan enskilda år kan vara stora variationer. Mellan 1999-2008 omkom i genomsnitt 130 personer per år. De tio senaste åren (2007-2016) är motsvarande siffra 110* personer per år. Det är en minskning med 15 procent.Antal döda per år 2007-2016. Antalet för 2016 är preliminärt

*) Siffran för 2016 är är uppdaterad 13 januari 2017. Antalet kommer att uppdateras. För aktuell siffra gäller den preliminära statstiken i IDA.

Personer över 65 år överrepresenterade

Det har, under många år, framförallt varit den äldre delen (65+) av befolkningen som löper störst risk att dö i bränder även om risken minskar.  Befolkningen blir äldre och antalet personer över 65 kommer att blir fler enligt prognoser från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.

Även under 2016 är det främst äldre personer som omkommit vid bränder, nästan hälften* är äldre än 65 år. Att bo kvar i sitt hus eller en lägenhet kan vara en trygghet för många äldre, men det innebär också risker om man inte kan hantera riskerna med bränder.

– Våra äldre behöver ha ett bättre och mer individanpassat brandskydd för att få en acceptabel brandsäkerhet. Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt räcker tyvärr inte att rädda de flesta av de människor som idag skadas allvarligt eller dör i bränder. För att rädda dessa, framförallt äldre personer, behövs andra åtgärder som kan rädda människor med begränsad förmåga att själva släcka en brand eller ta sig ut om det börjar brinna, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

– Det är verkligen en utmaning att påverka att färre dör i bränder. Samtidigt ser vi nu att fler och fler räddningstjänster tar initiativ till att förbättra brandskyddet för dem som bäst behöver det. Samhället behöver kliva in och stötta äldre, människor med funktionsnedsättning eller missbrukare. Den medvetenheten börjar sprida sig och hälften av kommunerna har i någon grad anpassat brandskyddet efter individens behov, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB.
 

Antal döda i brand 2016 fördelat på kön och åldersklass. Statistiken är preliminär.

Minskning med en tredjedel till 2020

År 2010 sattes målsättningen om att minska antalet människor som dör i brand med en tredjedel. Det innebär att i snitt ska antalet omkomna minska med 40 personer per år. Utvecklingen skulle då gå från ca 120 till 80 döda per år. Även om det är svårt att bryta trenden från de senaste tio åren är den långsiktiga trenden positiv.

Brandvarnare räddar liv

De månader då flest personer omkommer är i december och januari och vi vill så här inför jul med mycket matlagning och tända ljus åter påminna om vikten av brandvarnare. Om du inte testade din brandvarnare på brandvarnardagen den 1 december är det hög tid att göra det nu.

Läs mer

Preliminär data över antalet omkomna i statistiksystemet IDA 

MSB:s arbete med individanpassat brandskydd/

Brandskyddsföreningens information om individanpassat brandskydd

Brandskydd på DinSäkerhet.se

Kontakt

MSB:s presstjänst:
Telefon 070-321 88 74

Brandskyddsföreningen Sverige
Anders Bergqvist 070-594 33 37

 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se