Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandvarnardagen 1 december - Låt inte din bostad drabbas av brand

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-12-01 kl. 14:00
Den 1 december är den Nordiska brandvarnadagen. För många organisationer är det startskottet på julkampanjen för ökad brandsäkerhet i våra bostäder. Att Aktiv mot brand satsar just denna dag är för att vi nu går in i den period på året som är en av de mest drabbade av bostadsbränder. Sedan 2004 har nära nästan 25% av alla bostadsbränder inträffat under december och januari.

En fungerande brandvarnare kan rädda liv

Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut. Omedelbart agerande kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden. Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Idag är det många som har brandvarnare hemma, men allt för många glömmer att testa den. Och om man inte testar den riskerar man att ha en brandvarnare som inte fungerar. Aktiv mot brand har därför lanserat en kostnadsfri SMS-tjänst som man kan registera sitt mobilnummer i och få en påminnelse om att testa brandvarnaren.

Registrera dig på SMS-tjänsten på skyddadigmotbrand.se

Vad är det som orsakar bränder i december

Om vi tittar på de senaste fem åren är eldstadsrelaterade bränder den dominerande orsaken vid bränder i villor. Dessa ökar från december till mars, med en topp i januari. I flerbostadshus är bränder på och omkring spisen den vanligast brandorsaken. Dessa bränder är relativt jämt fördelade över året med ca 100 händelser i månaden – men sedan 2004 har antalet bostadsbränder i december som har sin början på eller om kring spisen ökat med 29 procent. För de eldstadsrelaterade bränderna är motsvarande siffra en minskning med 41 procent och för bränder orsakade av levande ljus en minskning med 43 procent.

Bränder i december - statistik i Ida

De kalla vintrarna i Sverige har gjort avtryck i statistiken. Det var framförallt vintrarna 2008-2010 och 2012 som varit kalla i hela landet. De åren har de eldstadsrelaterade bränderna varit över 150 i december, mot knappt 100 de decembermånader som varit varmare, tex 2006, 2011 och 2013.

De flesta av bränderna sprider sig inte från startföremålet och med släckutrustning hemma har man en större chans att stoppa branden i tid.

Det är glädjande att se att antalet bränder orsakade av levande ljus minskar, men oroande att antalet insatser från räddningstjänsten till bostäder där en glömd spis orsakat en brand ökat. Med släckutrustning hemma har man en större chans att släcka i tid. Men det viktigaste är alltid att man blir varnad och kan ta sig ut i tid.

Lär dig mer om hur man skyddar sig mot brand

Aktiv mot brand

I kampanjen Aktiv mot brand arbetar mer än 200 organisationer i Sverige med att stärka brandskyddet i bostäder. En del i arbetet är att upplysa allmänheten om vilka risker för brand som finns i bostäder. Om man skulle drabbas av brand är en fungerande brandvarnare viktig för att kunna rädda sig själv och sin kanske även sin bostad. Men en brandvarnare släcker inte - därför rekommenderar vi att alla bostäder i Sverige har minst en pulversläckare med 6 kg pulver och en brandfilt som är 120 x 180 cm.

Läs mer om kampanjen Aktiv mot brand

Kontakt:
Karin Albinson Karin.Albinson@msb.se
Anders Lundberg Anders.Lundberg@msb.se