Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bostadsbränder på grund av levande ljus fyrdubblas i december

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-11-22 kl. 09:05
I adventstid ökar bostadsbränderna dramatiskt och över 40 procent av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus i Sverige inträffar just i december. Men det finns några enkla knep för att minska riskerna för bostadsbränder i juletid.
December och januari är de många ljushögtidernas festmånader. Men för många förvandlas de mysiga sammankomsterna med levande ljus till tragedier med bostadsbränder.

Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att antalet bostadsbränder på grund av levande ljus fyrdubblades i Sverige under december månad förra året jämfört med månaden innan – 18 ljusbränder i november jämfört med 78 under december.
 
– De flesta bränder som orsakas av levande ljus inträffar under vintermånaderna. Över 40 procent av alla bostadsbränder under året som orsakas av levande ljus inträffar just i december, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
 
Sett över hela året hör inte levande ljus till de vanligast kända brandorsakerna, knappt tre procent av det totala antalet bostadsbränder orsakas av levande ljus. Men just i december ser det annorlunda ut. Då står levande ljus för nästan 12 procent av de inträffade bränderna och är därmed den näst vanligaste kända orsaken till bostadsbränder. Bara orsaker som går under samlingsnamnet soteld är vanligare.
 
– Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret, men vi måste bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus för att minska riskerna för bostadsbränder, säger Anders Lundberg.

Kampanj för att minska antalet ”ljusbränder”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster startar lagom till första advent en nationell informationskampanj om hur vi kan minska riskerna för bostadsbränder utan att behöva ge avkall på jul- och nyårsfirandet.
 
– Några bra knep är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut och kolla att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, bara använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till brandvarnaren fungerar, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
 
Inför första advent är det en god idé att kontrollera att alla brandvarnare i bostaden fungerar. Därför är Första advent utlyst till den årliga stora ”brandvarnartestardagen” – byt batteri och kontrollera att brandvarnaren fungerar.
 
– Och för att öka brandsäkerheten hemma bör man ha såväl en handbrandsläckare som en brandfilt. Kanske ett bra julklappstips! säger Hans Andersson.
 
Några tips för att minska risken för bostadsbrand!
  • Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).
  • Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.
  • Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor.
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren ska vara placerad i taket, läs instruktionerna.
  • Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!
  • Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.
  • En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.
  • Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.
Källa: MSB, Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster
 
 

DinSäkerhet.se

På MSB:s webbplats för allmänheten DinSäkerhet.se finns filmer och information om hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö. Webbplatsen ger dig också kunskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme.
 
DinSäkerhet.se

Mer information

MSB:s presstjänst, telefon 070-321 88 74
Brandskyddsföreningen pressjour, telefon 08-588 474 77

Statistik om bränder under vintern
 
 
Kontakt:
Anders Lundberg Anders.Lundberg@msb.se