Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brister i dricksvattensförsörjningen kostar ca 3 miljarder kronor att förebygga

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-01-14 kl. 07:30
En ny rapport från MSB visar att Samhällets kostnader för att förebygga brister i dricksvattenförsörjningen beräknas uppgå till 2,9–3,2 miljarder kronor (2011 års prisnivå). Skattningen omfattar åtgärder som syftar till att förebygga att brister i dricksvattenförsörjningen inträffar.

Såväl direkta kostnader, som till exempel kostnader för att bygga ut ledningsnät, och indirekta kostnader, det vill säga den arbetstid som aktörer lägger ner för exempelvis tillsyn eller utbildningar, har inkluderats.

Kostnader för att förebygga brister i dricksvattenförsörjningen kan innehas av ett stort antal aktörer, exempelvis myndigheter, intresseorganisationer och företag. I detta fall har samhällets kostnad definierats som de kostnader som offentliga och privata aktörer samt enskilda individer har.

Att vattnet förorenas av farliga ämnen, det vill säga kontamineras, kan vara en mycket allvarlig brist och leda till att många människor blir allvarligt sjuka.

Vattentorn

 

Läs mer i faktablad om samhällets kostnader för att förebygga briser i dricksvattensförsörjningen

 

 

 

Samhällets kostnader för att förebygga brister i dricksvattenförsörjningen
Denna rapport innehåller beräkningar av den årliga samhällsekonomiska kostnaden för förebyggande av brister i dricksvattenförsörjningen. ...
Publikationsnummer:
MSB628
 
 
Kontakt: Linda Ryen