Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Är lucia fredagen den 13:e en olycksdag?

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-12-06 kl. 14:44
Fredag den 13:e har fått människor i århundraden att vara på sin vakt och försöka undvika situationer som skulle kunna bringa olycka. I december sammanfaller den även med lucia. Kan vi då förvänta oss att det sker fler olyckor och bränder denna fredag jämfört med övriga dagar?

Om vi tittar på räddningstjänstens insatser under fredag den 13:e jämfört med andra fredagar ser vi endast marginella skillnader.

43% av alla ljusbränder som räddningstjänsten åker till sker i december. Dessa toppar den andra och fjärde advent. Däremot kan vi inte koppla ökningen av ljusbränder eller andra olyckor särskilt till lucia eller luciafirande.  

Slutsatser är att även om fredagen den 13:e infaller på lucia borde vi inte kunna förvänta oss fler bränder eller  olyckor än vanligt.

 

Fredagen den 13:e

Läs mer om fredagen den 13:e 

Läs mer om bränder under vintern 

Kontakt: Marie Lundkvist, Morgan Asp