Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

90 procent av allmänheten har ganska eller mycket stort förtroende för räddningstjänsten.

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-09-17 kl. 13:56
En undersökning som MSB genomfört visar att 90 procent har ganska eller mycket stort förtroende för räddningstjänsten. Drygt 80 procent har stort förtroende för ambulansen, medan motsvarande andel för polisen är knappt 70 procent.

Undersökningen visar också att ambulans och räddningstjänsten i flertalet fall är snabbare på plats än vad allmänheten tror. För ambulansen gäller detta i samtliga kommungrupper. Även räddningstjänsten är snabbare än förväntat i de flesta kommungrupper. Däremot i glesbygdskommuner tror nästan 30 procent att räddningstjänsten skulle vara på plats inom 10 minuter medan detta endast var fallet i 17 procent av insatserna.

I storstäderna gäller det omvända förhållandet när det gäller räddningstjänst. Under 40 procent tror att de nås inom 10 minuter medan hela 60 procent av de faktiska tiderna hamnar inom 10 minuter. Förväntningarna om att vara snabbt på plats verkar vara störst på räddningstjänsten.

Läs mer i analysen av allmänhetens förväntningar på blåljusmyndigheterna (PDF)

Om Trygghetsundersökningen - Individens uppfattning om trygghet och säkerhet

MSB har med jämna mellanrum genomfört undersökningar om individers uppfattning och trygghet och säkerhet. Under våren 2014 genomfördes den senaste undersökningen.

Trygghetsundersökningen genomförs som en enkät och skickas ut fysiskt via post med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB. Den riktar sig till Sveriges befolkning i åldersgruppen

18 till 79 år. Undersökningen skickas ut till 44 800 personer som fick möjlighet att svara på frågor om oro och vilken möjlighet man har att påverka sin egen säkerhet.

Huvudsyftet med undersökningen är att kunna bidra till bättre kunskap om hur befolkningen i olika delar av Sverige, i olika åldrar och med olika bakgrund, ser på sin egen trygghet och säkerhet och vad som upplevs som hot och risker. Det finns flera andra myndigheter som gör liknande undersökningar men de begränsas ofta till ett specifikt område, vilket gör det svårt att studera skillnader i oro för olika risk- eller händelsetyper.

Kontakt:
No such user