Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

104 döda i bränder förra året

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-12-20 kl. 15:16
Under 2013 har preliminärt 104 personer omkommit i 94 bränder. Antalet omkomna liksom antalet bränder ligger på samma nivå som de senaste tre åren, vilket är en något lägre nivå än tidigare. Av de undersökningar som är klara för 2013 dominerar rökning som brandorsak.
Rökning som brandorsak kan antingen vara kopplad till att man tappar en cigarett eller tändstickor på kläderna eller att man somnar ifrån en glödande cigarett, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB.
Effekten av de så kallade självslocknande cigaretter som infördes inom EU för drygt två år sedan syns ännu inte i statistiken, fortsätter Mattias Strömgren.

Ensamma, äldre personer med nedsatt förmåga löper störst risk

Av de som dog vid bränder 2013 var över 40 procent 65 år eller äldre. Flertalet av dessa personer hade nedsatt rörlighet genom handikapp, sjukdom eller alkoholberusning som hade betydelse för dödsfallet. I de allra flesta dödsbränderna var personerna ensamma när de omkom. Det har varit dubbelt så många män i förhållande till antalet kvinnor som dött i bränderna.


Över 80 procent av bränderna har inträffat i bostäder. Det är ungefär lika många bränder som sker i villor som i lägenheter. Andra brandorsaker är elfel, levande ljus och anlagd brand. I omkring hälften av dödsbränderna har det ännu inte gått att fastställa orsakerna.

Brandskyddet kan förhindra dödsbränder

För de allra flesta är det grundläggande brandskydd med brandvarnare, brandfilt och brandsläckare som bör finnas i våra bostäder fullt tillräckligt. Men det finns delar av befolkningen, äldre personer med nedsatt förmåga, som behöver ett bättre och mer individanpassat brandskydd. I flera av dessa bränder hade dödsfall kunnat undvikas om brandskyddet hade varit bättre anordnat.

Fungerande brandvarnare är en viktig del i hemmets brandskydd, men det förutsätter att den som drabbas av en brand kan agera själv, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
Tyvärr visar det sig, även i år, att många av de som omkommer vid brand inte har den möjligheten att agera själv vid en brand. Om vi ska rädda dessa människor är det nödvändigt att både anhöriga och samhället tar ansvar för att sätta in åtgärder för att åstadkomma ett individanpassat brandskydd, säger Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen.

Lär dig förebygga och brandsäkra ditt och dina anhörigas boende

Det finns en hel del information om hur du kan förebygga brand eller förbereda dig för oönskade händelser.


Läs mer om hur du förebygger och skyddar dig mot brand på Din Säkerhet (extern länk, nytt fönster)

Tips och råd för ett brandsäkert boende på Brandskyddsföreningens webbplats (extern länk, nytt fönster)

Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Till statistiken

Kontakt:
Mattias Strömgren Mattias.Stromgren@msb.se
Anders Lundberg Anders.Lundberg@msb.se