Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utveckling av Rakels forum för användarorganisationer 2016

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-01-26 kl. 10:15
Under 2016 utvecklar MSB Rakelsystemets användarforum. Det är flera faktorer som påverkar utvecklingen, till exempel att Rakels användarkrets har flerdubblats sedan forumen inrättades. Det finns även ett behov av att diskutera frågor som rör Rakel i ett bredare perspektiv, tillsammans med andra samhällsviktiga kommunikationstjänster som till exempel WIS, SGSI och VMA.

Ett länsstyrelseforum för både teknik och metod

Det som tidigare hette Rakelrådet, för strategisk och långsiktig utveckling av Rakel, heter sedan i december 2015 "Rådet för samhällsviktiga kommunikationstjänster". 

På samma sätt utvecklas nu Länsstyrelseforum, som tidigare haft ett stort fokus på Rakelinförande i länen, till att bli ett forum för flera av de kommunikationstjänster som syftar till att bidra till att öka förmågan i samhället att hantera samhällsstörningar. Forumet ska utifrån länsstyrelsernas behov främja kunskaps- och erfarenhetsutbyte i allt från Rakel och teknik på ledningsplatser till gemensamma grunder för samverkan och ledning.

Flera deltagare till Rakel användarforum

Rakel användarforum har som huvudsakligt syfte att bidra till utveckling av teknik och tjänster i Rakelsystemet enligt användarnas behov. Det ska även bidra till erfarenhetsutbyte mellan olika organisationer, till exempel om förvaltning eller användning av systemet.

Forumet kommer att ökar deltagandet från cirka 20 organisationer till närmare 30 organisationer för att bredda representativiteten hos användarorganisationerna. För att undvika att driva flera parallella forum kommer Kommunforum för Rakel att läggas ner, istället ökas kommunernas deltagandet i användarforum.

Användarforums möten kommer att dokumenteras så att de som inte deltar i forumet kan ta del av information och erfarenheter som delas.

Prenumerera på nyhetsbrevet Nytt från Rakel om du vill få information från användarforum.

Andra forum som inte förändras är Energibranschens Rakelforum och Landstingens Rakelforum. Dessa forum leds och drivs av användarorganisationerna själva med visst stöd av MSB.

Extern referensgrupp för framtidsutveckling

En annan form av forum som har ett bredare perspektiv på kommunikationstjänster är den externa referensgrupp som finns för arbetet med att utveckla framtida tjänster i Programmet för kommunikationstjänster för samhällsviktig verksamhet.


Läs mer om Råd, forum och referensgrupper för både Rakel och för samhällsviktiga kommunikationstjänster.

Mer information

Rakel

SGSI (Secure Government Secure Intranet)I 

WIS (Webbbaserat informrationssystem)

VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) 

Programmet för kommunikationstjäsnter för samhällsviktig verksamhet


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se