Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Trygghetslarm via Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-04-17 kl. 08:28 | Uppdaterad:2015-04-17 kl. 12:33
Rakelsystemet kan användas för larmöverföring, bland annat för trygghetslarm. Hittills har det testats i Östersund med goda resultat.

MSB erbjuder Rakels kunder, i detta fall kommunerna, möjligheten att teckna så kallade Telematikabonnemang som kan användas för trygghetslarm.

– För att få teckna ett abonnemang krävs att man är verksam inom området allmän ordning, säkerhet eller hälsa, samt att man är kund och har en Rakellicens, säger Urban Rönnqvist, MSB.

Startavgift för telematikabonnemang är 2 600 kronor, månadsavgiften är 180 kronor för trygghetslarm. Det finns ingen extra avgift per samtal eller meddelande.

Telematikabonnemang i Rakel som kan användas för larmöverföring

Utrustning och tjänster

Utrustning för trygghetslarm och tjänster för larmmottagning får kommunerna köpa av leverantörer på området. Det finns lösningar där slutanvändarna kan använda samma trygghetslarm som tidigare, och en lösning där utrustning får bytas ut. En förändring är att de får ett modem (en sändare) som ansluts till larmet, i stället för koppling via telefonjacket. För slutanvändaren innebär det inga skillnader.

Godkänd utrustning för användning i Rakel

Läs mer

Östersund först ut med trygghetslarm via Rakel (Artikel i Tjugofyra7)

Bli kund i Rakel

Kontakta kundansvarig i din region

Bli leverantör av Trygghetslarm

Tjänsteleverantörslicens för de som vill erbjuda trygghetslarm via Rakel

Vill du veta mer om överföring av trygghetslarm via Rakel?

Kontakta Urban Rönnqvist, Rakelverksamheten vid MSB
Telefon: 010-240 42 25
mobil: 072-212 60 66

 

Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se