Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bild på åhörare som lyssnar på presentation vid Rakeldagen 500 besökare deltog i Rakeldagen

Trångt och trevligt på Rakeldagen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-01-28 kl. 14:33
Förhoppningen låg på 200-300 deltagare när MSB bjöd in till en heldag om Rakel den 27 januari. Men när portarna slogs upp på Clarion hotell i Stockholm fanns 500 Rakelanvändare och produktleverantörer på plats. Samtidigt som ytterligare 30 anmälda stod på kö för att vara med. För en utomstående betraktare såg det ut som upptakten till en film- eller melodifestival.
Helena Lindberg
 
– Det stora intresset visar vilken uppslutning det finns för Rakel, sade MSB:s generaldirektör Helena Lindberg när hon hälsade besökarna välkomna.
 
Samverkan var ett nyckelord under dagen. Många av Rakels kunder är intresserade av hur Rakel kan bidra till nya arbetssätt.
 
– Med Rakel erbjuder MSB ett verktyg för samverkan, men det kan också ses som samverkansdrivande vilket vi ser som oerhört positivt, framhöll Helena Lindberg.
 
Demonstration av utrustning som kan användas i Rakel 

Uppskattad mötesplats

För många som redan är kunder i Rakel och har använt systemet under en tid var Rakeldagen kanske viktigast som en mötesplats för att utbyta erfarenheter. Det fanns dessutom 15 utställare på plats som demonstrerade produkter och tjänster, med allt från mobilstationer och tillbehör till utbildning och inomhuslösningar.
 
Philip Widell 
 
Philip Widell från Civilförsvarsförbundet är starkt engagerad i frågor som rör kriskommunikation. Widell menar att det finns alltför många olika sambandssystem på marknaden och att det kan skapa en viss oreda:
 
– Även vi inom Civilförsvaret  måste kunna kommunicera på ett snabbt, effektivt och säkert sätt, säger han. Med Rakel får vi ett enda komplett kommunikationssystem. Det känns betryggande, säger Widell, som dock inte hunnit fördjupa sig i den tekniska utrustning som erbjuds inom Rakelsystemet. 
 
– Men det är därför jag är här på Rakeldagen, tillägger han.
 
Jörgen Berggren 
 
En av Rakelsystemets första och största kunder är Polisen. Poliskommissarie Jörgen Berggren höll ett seminarium under dagen om operativ ledning i Rakel.
 
– För oss inom polisen är samverkan mellan olika enheter oerhört viktig. I det sammanhanget har Rakel verkligen lett till en klar förbättring eftersom de system vi tidigare använde  var ytterst begränsade, säger han. Vi måste ligga i framkant när det gäller säkerhetstänkande, både när det gäller den operativa verksamheten  och den enskilde uppgiftslämnarens integritet.
 
En test på Rakels kapacitet fick man vid en insats i Skåne förra året där 1000 poliser var beroende av en bra radiokontakt sinsemellan.
– Det sambandet fungerade helt smärtfritt, kommenterar Berggren.
 
Eva Fellenius
 
Eva Fellenius är projektledare för införandet av Rakel inom Stockholms läns landsting. Tre enheter använder Rakel under våren. Det är en pilotdrift med ambulans, akutläkarbil och helikopter. Spridningen till hela ambulanssjukvården och tjänsteman i beredskap börjar till hösten.
-Vi räknar verkligen med att Rakel ska gör nytta, säger hon. När vi använder Rakel så kan arbetsinsatsen för personalen som arbetar i team förbättras. Både patientsäkerheten och arbetsmiljön kan bli bättre och säkrare.
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se