Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tjänsteleverantörslicens för Rakel öppnar nya möjligheter

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-09-12 kl. 11:23
För att tillgodose Rakelkunders behov av helhetslösningar för till exempel trygghetslarm via Rakel har MSB nu öppnat upp för tjänsteleverantörer att få begränsad rätt att köpa in utrustning och använda Rakel genom en så kallad tjänsteleverantörslicens.

– I och med detta blir det enklare för dig som kund att utnyttja tjänster där Rakel är bärare, som till exempel larmöverföring, larmmottagning och positionering. Du slipper både inköp och installation av utrustning och investeringskostnader för denna, vilket istället tjänsteleverantören tar ansvar för. Du behöver inte hantera driftfrågor och det blir en lägre teknisk kunskapströskel att ta sig över, säger Evert Enblom, tjänstestrateg på MSB för Rakel och ledningssystem.

Dessa villkor ska vara uppfyllda:

För att bli beviljad en tjänsteleverantörslicens behöver vissa villkor vara uppfyllda. Dessa är, i korthet:

  • Det ska finnas ett juridiskt bindande avtal mellan kunden och tjänsteleverantören för tillhandahållandet av en tjänst där Rakel kan användas som bärare.
  • Tjänsten ska användas i verksamhet hos kunden inom användningsområdet allmän ordning, säkerhet eller hälsa enligt Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation 20 a §.
  • Den begränsade rätten att ansluta till Rakel gäller bara så länge avtalsförhållandet till kunden består och enbart vid medgivande för kommunikationen från kunden.

Villkor för Rakelkund respektive tjänsteleverantör finns samlade i de två dokumenten:

  • Särskilda villkor för Rakelsystemet - Kundanpassad anslutning av tjänsteleverantör – (för Rakelkunden)
  • Allmänna villkor för tjänsteleverantör i Rakel – Anslutning på uppdrag av kund (för tjänsteleverantören)

Allmänna och särskilda villkor för Rakel tjänsteleverantörslicens

Så här går det till:

Du som kund ansöker om anslutning av tjänsteleverantör hos MSB via särskild blankett Ansökan om anslutning av tjänsteleverantör i Rakel.

  • Tjänsteleverantören ansöker om Rakellicens för tjänsteleverantörer.
  • När licensen är beviljad kan tjänsteleverantören göra beställning av exempelvis ett abonnemang för kommunikationscentral (KC-abonnemang).

Blankett för ansökan om anslutning av tjänsteleverantör i Rakel

Har du några frågor om tjänsteleverantörslicensen?

Är du leverantör? Kontakta Evert Enblom, tjänstestrateg: evert.enblom@msb.se
Är du Rakelkund? Kontakta er kundansvarig på MSB


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Evert Enblom Evert.Enblom@msb.se