Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tilläggstjänsten Paketdata lanseras den 27 januari

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-11-27 kl. 10:30
- Det här är ännu en milstolpe för Rakel och ger fler möjligheter till nya användningsområden för kundernas kommunikation. Tjänsten har använts på prov hos ambulansen i Uppsala för att skicka EKG mellan ambulanser och sjukhusen och de är väldigt nöjda, säger säger Stefan Kvarnerås, chef för Rakelverksamheten. Tjänsten kommer att innebära att användarna kan spara tid och kommer att leda till effektivare och säkrare arbete och insatser.

Vad är Paketdata?

Paketförmedlad data kan användas för att koppla samman kundens datanät med Rakel. Det gör det möjligt att skicka större datamängder mellan egna applikationer och Rakel jämfört med textmeddelanden. Det kan till exempel användas för tillgång till resursdatabaser som körkortsregister eller för att skicka data som EKG från en ambulans. Överföringshastigheten ligger på 3 kbit/sekund vid normala mottagningsförhållanden.

Vad krävs för att få tillgång till tjänsten?

Tjänsten kräver att kunden har utrustning och applikationer som kan hantera Paketdata, att mobilstationerna programmeras för att kunna använda tjänsten, att kunden har transmission som möjliggör kommunikation mellan kund och MSB samt att kunden har  ett säkerhetsskåp med tillhörande IP-utrustning installerat i sina lokaler.

När kan kunder beställa tjänsten?

MSB arbetar nu med att förbereda för lanseringen av tjänsten. Mer information om tjänsten och hur den beställs kommer att finnas på MSB:s webbsidor om Rakel från och med den 27 januari.
 
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se